Završena deveta Beogradska nedelja dizajna

dana Oct18 2014

Deveta po redu Beogradska nedelja dizajna održana je od 6. do 11. oktobra u staroj fabrici Staklopan, u Ulici Strahinjića bana na Dorćolu. Kao i prethodnih godina, tokom nedelje dizajna beogradskoj publici predstavili su se svetski stručnjaci iz različitih kreativnih industrija, premijerno postavljene brojne izložbe, održane radionice, a tradicionalno promovisani i mladi srpski dizajneri. Najbolji  predavač međunarodne konferencije Brand New World, po izboru publike, ove godine je arhitekta Kristijan Kerez, tvorac dvojne porodične kuće sa samo jednim zidom, i to pregradnim, koju je  projektovao u Cirih-Vitikonu.

– Svi projekti u koje sam na neki način uključen kao arhitekta, ne pokušavaju da ulepšaju, unaprede ili promene svet. Pomoću njih samo stičemo nova znanja i spoznaje. Ono što mene zanima je pronalaženje otvorenog, krhkog sistema koji istovremeno predstavlja veliki prozor otvoren prema svetu, nikako neku vrstu rezervata u koji je moguće da se povučemo, gde je sve lepo i uredno međusobno usaglašeno, kaže Kerez.

Međunarodnu konferenciju Brand New World, centralni deo festivala Belgrade Design Week, koja je trajala od 9. do 11. oktobra, otvorio je Farshid Tavakolitehrani iz studija Massimiliana Fuksasa, kpričao o projektovanju aerodroma u Šencenu. Prvi dan je uglavnom bio posvećen arhitekturi, pa su nakon  njega usledili Kim Herfort Nilsen iz studija 3XN i studio BLEED.

Arhitektura može da okupi ljude da razgovaraju. Arhitektura može da smiri decu u učionici. Arhitektura može pasivne ljude da pretvori u aktivnije. Arhitektura može da oblikuje korporativnu kulturu. Arhitektura može da ohrabri ljude da pronađu nove puteve, otkriju nove aspekte svog grada i njih samih, rekao je Kim Herfort Nilsen.

Program je nastavljen panelom o budućoj izgradnji Beograda, u okviru posebnog dela programa, Serbian Innovation Session,  tokom koga su predstavljeni najvažniji projekti u 2014. godini i najuspešnije srpske arhitekte iz celog sveta, kao što su: Aleksandar Vuja, Igor Pantić iz Londona, Dragan Zlatković i Miloš Dimčić. Blokom u kome su se predstavili Zuzana Skalska, Ido Garini iz studija Appetit i Studio Drift završen je prvi dan konferencije.

Drugi dan konferencije otvorio je Švajcarac Tom Strala, arhitekta koji projektuje stolice, stolove i lampe umesto zgrada. Usledilo je predstavljanje švedskog arhitekte i dizajnera Jonasa Vagela, poznatog po projektu montažnih kuća od najmanje 15 m2, kao što su “Mini House” i “Arjan Sauna“, a potom i Džeremi Etinghausen, predstavnik britanske nezavisne advertajzing agencije BBH sa najviše priznanja na svetu, poznate po reklamama za Levis, Audi, Johnnie Walker i PlayStation.

U okviru Serbian Innovation Sessiona, predstavili su se Irena Kilibarda, Gavrilo Božović, Uglješa Vrcelj i Magdalena Klašnja.  Industrijski dizajner Nikola le Moan je tokom svoje prezentacije „7 srećnih godina“ opisao je svoja iskustva u različitim oblastima dizajna kojim se zvanično bavi od 2007. godine.  Umetnici Sabina Lang i Danijel Bauman, poznatiji pod zajedničkim imenom L/B su, nakon predavanja ovogodišnjeg pobednika Kristijana Kereza, prikazali su izuzetne intervencije koje radikalno menjaju javni prostor ili krase enterijere umetničkih institucija.

Gvido Voska, direktor za klijente u globalnoj agenciji za brending, dizajn i inovacije Designit, koji je govorio o tome kako tehnologija može da promeni ljudsku evoluciju. Danski dizajner Nikola Vig Hansena je objasnio da se u dizajniranju  rukovodi potrebama klijenata na osnovu onoga što sam najviše voli.  Na BDW-u se predstavio i art direktor, grafički dizajner i izdavač iz Barselone, Omar Sosa, urednik časopisa Apartamento koji je asocijacija D&D proglasila za najbolji časopis u kategoriji „Best Entire Magazine of 2010“.

Saša Vidaković, Vuk Ršumović, Aleksa Gajć, Uroš Otašević i Saathi & Saatchi predstavili su se u okviru sesije posvećene srpskim kreativcima, a u poslednjem bloku predavanja nastupili su Mišel Rohkind iz Meksika, IdisTurato i Igor Kordej iz Hrvatske, čime je završena konferencija Brand New World. Dizajnpark izložbe biće otvorene i u nedelju, 12. oktobra, u Staklopanu.
Belgrade Design Week 2014 je prvi put od osnivanja održan pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i Grada Beograda, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, Privrednom komorom Srbije, Turističkom organizacijom Srbije uz podršku i ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Završena deveta Beogradska nedelja dizajna”


« Treći dan Serbia Fashion Week-a

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook