Završen šesti Mikser festival

dana Jun10 2014

U nedelju, 8. juna, završen je šesti Mikser festival, a priča o „Održivoj utopiji“ zaključena je svečanom dodelom priznanjanajboljim mladim talentima koji su svojim idejama doprineli društvenom boljitku i napravili korak napred u ostvarenju svojih utopija.Festival je okupio gotovo 1000 stvaralaca iz regiona i sveta, u nastojanju da kroz brojne sadržaje iz različitih kreativnih disciplina, kreira smernice za dalji razvoj Savamale, preispita mesto kulture, umetnosti, i građanskog aktivizma i samoorganizacije u društvu.

Tokom četiri dana festivala održane su brojne debate, seminari i predavanjA. Jedna od ključnih tema bila je kako pronaći modele za razvoj „Pametnijih gradova“, o čemu su govorili stručnjaciiz oblasti urbanizma, arhitekture, vizuelne umetnosti, dizajna, ekologije. Projekat „Blue Green Dream“ je na istoimenom seminaru ponudio primere efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti na negativne efekte klimatskih promena i elementarnih nepogoda kao što su poplave, dok je konferencija u okviru projekta Dunavska festivalska mreža predočila potencijal domaće kreativne industrije i pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja.

Brojni performansi  i akcije ispitali su mesto i položaj umetnosti u savremenom društvu. Performans „Tela u urbanom prostoru“ čuvenog austrijskog koreografa Vilija Dornera otkrio je publici nove prostore u Savamali i pozvao građane da preispitaju odnos koji imaju sa svojim okruženjem, dok je Šelbatra Jašari u „Činu pisanja“ ponudila svoje telo kao platno i izazvala posetioce da kroz interakciju sa njom iskažu svoje stavove o samom performansu, ali i o aktuelnim društvenim pitanjima.

Pored perfomansa, ključna umetnička forma ovogodišnjeg festivala bila je ulična umetnost, a rezultate umetničkih intervencija u kvartu najbolje oslikava Mostarska ulica, koja je, zahvaljujući brojnim umetnicima iz različitih krajeva sveta dobila novi sjaj, kao i mural švajcarskih umetnika iz grupe „Nevercrew“ iznad Mikser House-a i Španska kuća koju je oslikao kolektiv „Boa Mistura“ iz Madrida i na zidovima ovog zdanja ćirilicom ispisao srpsku narodnu izreku „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“.

Poslednjeg dana festivala dodeljene su nagrade najboljim učesnicima ovogodišnjih Mikserovih konkursa.

Nagrađena rešenja međunarodnog konkursa iz oblasti industrijskog dizajna “Ghost Project” su Re-Use for shoes (Anna Zaboeva, Mađarska), Syntesis (Vukašin Grubić, Srbija), Forearm crutch Muovillum (Jelena Uljarević, Crna Gora), Node (Milica Dejanović, Srbija), Kuknall (Iliya Lambov, Bugarska) CreaCHAIR (Oblik studio; Tamara Panić i Miroslav Milović, Srbija), Szövetség`39 Art Base (Muki Pix, Mađarska)i Trash Design Bag (Juriji Vahtar i Katja Krežan, Slovenija).

Najbolji projekti konkursa „Zauzmi se“ u okviru Zone edukacije Mikser festivala su: instalacija “The Key to Transformation”, GM Fakultet Digitalnih umetnosti, Metropolitan Univerzitet (Srbija); Univerzitet Sv. Kiril i Metodij,Mašinski fakultet, smer Industriski dizajn (Makedonija); Drvo art za izložbu “Dizajn-igralište” (Srbija);Nova akademija umetnosti, za projekat “Photo Booth”(Srbija).

Priznanja su dobili i odabrani među „Mladim balkanskim dizajnerima“ (Young Balkan Designers) i to Nikola Krivokapić, Super Handle (Nikola Krivokapić, Srbija) i Moksito (Marko Gamser, Miloš Opačić i Nemanja Obradović, Srbija). Hrvatsko dizajnersko društvo raspisalo je konkurs za „Gladne dizajnere“, a na Mikser festivalu priznanja su dobili: Homage Supi (Sonda, Hrvatska) i Rogoz (Oaza, Hrvatska). Pobednik muzičkog konkursa „Double Dare“, koji će, zahvaljući Mascom Records-u, potpisati izdavački ugovor za svoj debitantski CD je bend „Lorna Wing“.

Publika je tokom festivala bila u prilici da čuje dve muzičke premijere, regionalni džez projekat Vasil Hadžimanov feat. East Beat i vizuelno muzički spektakl Secret Life. Samo neka od imena koja su nastupila tokom festivala su Obojeni program, Veliki prezir, Jarboli, Trese Lupa Udara, DJ Egyptian Lover, Dvadesetorica, E-play, Plejboj, Kanda Kodža i Nebojša, i mnogi drugi. Prihod od karata za muzički program namenjen je sugrađanima koji su ugroženi u poplavama.

Mikser tim nastavlja sa permanentom kulturnom akcijom u Mikser Hausu, a prvi sledeći događaj koji najavljuje jeste otvaranje izložbe “Istok – Zapad” francuskog glumca Žana Mark Bara 9. juna u 20 časova.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Završen šesti Mikser festival”


« Savamala epicentar “održivih utopija”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook