Upoznajte Ivanu Špoljarić

dana Sep23 2014

Ukoliko živite u Beogradu ili Novom Sadu i volite lepo dizajniran nakit vrlo je moguće da ste bar jednom čuli za Ivanu Špoljarić, dizajnerku keramike iz Beograda. Ukoliko niste, možda je krajnje vreme da se upoznate sa njenim nakitom. No, da čitava stvar ne ostane samo na razgledanju gotovih proizvoda, Style.rs je zamolio Ivanu da nam kaže nešto o sebi i svom profesionalnom razvoju, te kreativnom procesu koji se odvija iza izloga.       

Kako si odlučila da se baviš keramikom?

Već posle osnovne škole odlučila sam se za Srednju školu za dizajn, odsek ambalaža, jer je on bio najopštiji, pružao je dobar osnov za bilo koje dalje likovno obrazovanje, po principu – od svega po malo. Tu sam se prvi put i susrela sa glinom, ali nije to bila nikakva ljubav na prvi pogled, baš se nismo razumele. Iz ljubavi prema nakitu, bilo kakvom, i radu sa rukama, sam još u osnovnoj počela da nešto radim. Prvo marame, od konaca, pa perlice, pa je došlo perje, pa žica i papir. Onda sam upoznala jednu mladu slikarku, koja je imala svoju galeriju u Sremskoj ulici, i koja me je pitala, “a zašto ti ne upišeš keramiku?” i tako je počelo. Posle nekoliko pokušaja, upisala sam keramiku, i vredelo je biti uporan. Ljubav prema malim formama je ostala, ali se oplemenila i novim materijalom,crtežom, fotografijama, grafikama, mapama gradova.

Čime se obično ti baviš kada je u pitanju keramika?

Najčešće i najviše pravim nakit. To je nešto čemu sam posvećena, što uvek radim, bez obzira na porudžbine. To je umetnost u malom. Dobar detalj zna puno toga da kaže.

Šta za tebe znači dobro izdizajniran predmet?

Dobar dizajn je uvek jasan, i u likovnom smislu nije preopterećen, uravnotežen je i ima onu neku magičnu crtu koje oko (često) ne vidi, ali duša oseti.

Imaš li neke omiljene materijale odnosno boje?

U mom slučaju, što se nakita tiče, najviše volim porcelan, to je jedan prefinjen, pomalo komplikovan materijal za rad, i ima tu fenomenalnu belinu, nekako vanvremensku. I kao i ostale gline, ima plasticnost i ogroman dijapazon ideja koje se mogu izvesti. Razne glazure ili tzv. Engobe (boje za keramiku) prave se od pigmenata i zaokružuju celu priču. Zanimljivo je da će skoro svi keramičari, a posebno mi keramičarke, na pitanje o boji, u glas reći – tirkiz, ali mislim da niko ne zna tačno zašto. Ta se boja pojavljivala još u vreme Starog Egipta, nekako nam teče kroz vene.

Da li je moguće ispraviti greške prilikom nanošenja boja? 

Pitanje greške u dekoraciji keramike, konkretno što se nakita tiče, je stvarno relativno. Nekad greška ispadne zanimljivija nego prvobitna ideja, nekad ume da baš pokvari stvar. Do drugog, glazurnog pečenja, svaka greška može da se ispravi, jednostavno se može sunđerom ili šmirglom obrisati površina.

Kakvo je, po tvom mišljenju, stanje tržišta umetnosti kod nas trenutno?

Promene koje su nas zadesile kao državu u poslednjih nekoliko godina, vrlo jasan trag ostavljaju na umetničkoj sceni, i onom delu koji se vidi, i još više u onom delu koji mi umetnici znamo, u kojem se krećemo i radimo. Kriza jeste,i šta je tu je. Baš ona je nas nekoliko kolega i “gurnula” u osamostaljivanje, tako da smo skupili petlju, dogovorili se i otvorili galeriju. I sve to sa idejom “Misli globalno delaj lokalno”. Nema žaljenja kako je sve crno, nego lepo posao u ruke, i idemo!  I to je to, mi idemo nasim putem.

Trenutno se bavis ručnom izradom nakita. Kako izgleda jedan tvoj tipičan dan u ateljeu?

Jedan tipičan radni dan za mene u ateljeu počinje oko 10 i traje 6-8 sati, sa pauzama. Iskrena da budem, nikad ne radim po skicama, niti imam neku posebnu pripremu, jednostavno razvučem ploču od gline, uhvatim nož ili modlu, i počnem, pa kud me osećaj odvede. Neki dan je super produktivan, i bez ikakvog škarta, a nekad se desi da na kraju bude baš slab rezultat. I to je bitna karakteristika keramike, što se do samog kraja ne zna šta ce biti. Uzbudljivo je, ali i napeto.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Upoznajte Ivanu Špoljarić”


« Tiki žurka u duhu Kariba

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook