Upoznajte Anu Ljubinković

dana Dec18 2012

Ne sumnjamo da ste do sada već čuli za modnu dizjanerku Anu Ljubinković koja svojim kreacijama i talentom sve više privlači pažnju. Ona nas uvodi u svet mašte u kome svako uživa, zaboravi na svakodnevnicu i opusti sva čula. Ona nas, takođe, inspiriše, ohrabruje da budemo onakvi kakvi zapravo jesmo, da se iskažemo na način kakav upravo mi želimo, da ne povlađujemo okruženju već da im čak kontriramo, šokiramo svakim našim gestom, idejom, da budemo dručaiji i smeli. I tako uvek, iz dana u dan jer je upravo to i naša najveća vrednost, predstaviti sebe u pravom svetlu i nikako ne posustajati i ograničavati sebe društvenim kalupima.

Zbog svih navedenih razloga, želeli smo da, zajedno sa vama, upoznamo malo bolje Anu i da otkrijemo odakle zapravo crpi svoju energiju, šta je to što je inspiriše da stvara tako unikatne i fascinantne kreacije. Uverite se i sami zašto je posebna.

Koji je ciljni segment potrošača kojima se obraćaš svojim odevnim komadima i zašto si baš taj odabrala?

Ana: Ne postoji. Kada kreiram najbitnije mi je da ispoštujem svoju ideju i inspiraciju i da se to kvalitetno prenese na krajnji proizvod.

U čemu/kome pronalaziš inspiraciju prilikom dizajniranja?

Ana: Kič je element koji se provlači kroz sve moje kolekcije. Inspiriše me muzika koju volim tako što me uvede u drugačiju dimenziju koju pokušam da prenesem na kolekciju. Takođe, u poslednje vreme me sama konstrukcija jako inspiriše tako da rasporedom čistih likovnih elemenata (forma, boja, desen, detalji) dobijem sliku (na telu) za kojom tragam.

Verovatno si svesna toga da si pravo modno osveženje na, mogu reći, celom Balkanu ako ne i šire. Kada pogledaš svoju poslednju kolekciju, kako bi je u najkraćim crtama opisala?

Ana: Hvala! Poslednja kolekcija je nastavak prethodne u konstrukcijskom smislu, ali je dopunjena printanim materijalima koje sam posebno dizajnirala za ovu kolekciju i oblikom srca koje se kao motiv pojavljuje kao detalj ali i kao forma.

Šta si želela da poručis svojom poslednjom kolekcijom? Šta nam zapravo govore tvoji modeli koji odišu vedrinom, smelošću, podsećaju na Volt Diznijeve crtane filmove, prave bajke, pogotovo veliki šeširi koje najčešće viđamo u cirkusu?

Ana: Moje kolekcije nemaju posebnu poruku. Ali bih volela da publici i konzumentima moje mode prenesem pozitivnu energiju i pozovem ih u malo drugačiji svet od onog u kojem živimo.


Kako bi opisala svoj stil odevanja?

Ana: Moj stil je “praktičniji” nego što bih volela. To je zato što i kada veje, po ceo dan moram da budem na sto različitih lokacija u gradu. Imam ljubičasti kaput koji sam sebi napravila, ali neretko nosim dugačku perjanu jaknu opet iz praktičnih razloga… Pošto je veliki deo mog života podređen poslu koji volim, pa mi je teško da nosim ludu haljinu dok obilazim veleprodaje materijala i radionice. Nemam opis svog stila. Nosim odeću koja mi se dopada!

Poređenjem tvog stila i onoga što vidimo na tvojim revijama, zaključujemo da nisi toliko ekscentrična kao tvoji komadi. Da li tvoja kolekcija zapravo reflektuje pravu Anu Ljubinković i njen temperament ili si zapravo povučena a sa odevnim komadima voliš da flertuješ, kombinuješ nespojivo, poigravaš i čikaš, sagledavaš reakcije posetilaca revija kao i medije?

Ana: Kada bi svet bio onakav kakvim ga ja vidim moje kreacije bi bile normalna garderoba.

Zašto baš anđeli na haljini? Jel veruješ u Boga?

Ana: Nemam komentar.


Kada si kreirala, jesi li razmišljala koji su to događaji koji bi bili idealni za nošenje tvojih komada? Nova kolekcija je još ekscentričnija od prethodne. Komadi iz prethodne kolekcije su zapravo bili više nosivi? Da li si razmišljala o tome da su pojedini komadi dosta široki i da će širiti devojke/žene kada ih obuku. Da li si vodila računa, ovoga puta, samo o mršavijim devojkama?

Ana: Ne razmišljam o nosivosti kada kreiram. Nekada su moje kolekcije manje, nekada više ekcentrične. Ideja i inspiracija su najveće bogatstvo kreativne duše, a da bi se kreativna energija obnavljala, kompromis ne dolazi u obzir. Sa druge strane, mislim da vizuelni utisak možda tako ne govori, da stajling na samoj reviji može da zavara, ali ako se pogleda komad po komad, ova kolekcija ima i komade klasičnih krojeva.

Gde se mogu kupiti cipele koje smo videli na tvojoj reviji?

Ana: U mojoj radnji!

Šta možemo očekivati u sledećoj kolekciji? Hoćeš li nastaviti u istom smeru? Bićeš drugačija, ostaćeš verna veselim, vedrim bojama, ostavljaćeš nas i dalje bez teksta a za one koji vole da razmišljaju, ostavićeš i bez odgovora na pitanje “Šta je pesnik (dizajner) hteo da kaže”?

Ana: Pošto će sledeća kolekcija biti predstavljena na Londonskoj nedelji mode, iskoristiću sve najbolje elemente iz prethodnih kolekcija i “upakovati” ih na nov način. Opet ću sebi postaviti nove standarde i izazov da prevaziđem sebe i svoje mogućnosti (što je uvek najveći izazov), i što je najbitnije, biću originalna i svoja jer to smatram receptom za uspeh. Eksperimentisaću sa nekim novim materijalima i zaista jedva čekam da počnem ovih dana…

Nadamo se da smo vas inspirisali ovim intervjuom i da smo probudili u vama umetnika koji čuči u svakome od nas i samo čeka pravo vreme da se iskaže jer je stvaranje upravo ono što nas ispunjuje i obogaćuuje.

Poželećemo sreću Ani Ljubinković u daljem radu kao i svima vama koji stvarate i svojim stvaranjem pretvarate svoj život ali i živote drugih ljudi u čaroliju!!!


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: lifestyle, ličnosti | tagovi: ,Jedan komentar, Postavi komentar ili Ping

 1. Ana

  1

  Још од Миксера 2010. пратим њен рад (на Миксеру је била изложена ова хаљина из Galactic SS2010 колекције) и увек ме развесели.

  Нажалост, као што се види на слици, сама хаљина није баш најбоље скројена, па сам, кад сам је најзад пробала после мнооого загледања у продавници, одмах одустала од куповине.

  Једва чекам да пробам још нешто, с надом да ће боље стајати, њене креације су заиста освежење 🙂 .

  18 Dec

Odgovori na “Upoznajte Anu Ljubinković”


« Vreme za čaj u KC Grad

RSS trendovi

 • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

 • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook