Umetnost u mračnim vremenima

dana Jun19 2014

Novinske karikature su zaseban su svet. Jednim potezom olovke autor mora da pridobije pažnju čitaoca. Odmah. I da ispriča priču koja će mu nešto značiti. Po mogućnosti njegovu ličnu priču…U mesecima koji su prethodili jugoslovenskom sukobu i za vreme ratnih godina novinske karikature različitih grafičkih stilova cvetale su u lokalnoj štampi. Bio je to dokaz izuzetnog stvaralaštva. Iako je teško oceniti njihov uticaj, novinske karikature doprinele su stvaranju javnog mnjenja – dobrom i lošem – u vremenu koje je, pre svega, bilo obeleženo neizvesnošću.

UMETNOST U MRAČNIM VREMENIMA je jedinstvena izložba 101 novinske karikature, na temu jugoslovenskih sukoba iz svih perspektiva, koje su kreirali renomirani karikaturisti i ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Izložba obuhvata predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995), kao i konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001). Novinske karikature objavljene su u raznim publikacijama i novinama, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Kosova.

Na izložbi će izlagati 34 karikaturiste i ilustratora: Midhat Ajanović – Ajan, Borivoj Dovniković – Bordo, Aleksandar Dimitrijević, Hasan Fazlić, Dragan Grujić, Mirko Ilić, Rade Ivanović, Aleksandar Klas, Predrag Koraksić – Corax, Živko Kozar, Ivo Kušanić, Boris Lekić, Dušan Ludwig, Mojmir Mihatov, Jeton Mikullovci, Miloradović, Senad Nadarević, Đoko Ninković, Orešković, Nikola Otas, Miloš Panić – Pančo, Dušan Petričić, Željko Pilipović, Puhin, Goran Ratković, Oton A. Reisinger, Zijad Sakić, Šegvić, Alojz Ševčik, Vojin Stanković, Božo Stefanović, Zoran Tovirac, Jugoslav Vlahović, Aleksandar Zograf.

Izložba UMETNOST U MRAČNIM VREMENIMA je projekat Fondacije Pro Victimis, realizovan uz podršku Fondacije King Baudouin, kao i partnera SOS Dizajn Festivala, Studentskog Centra iz Zagreba i Mikser festivala iz Beograda.

UMETNOST U MRAČNIM VREMENIMA bila je izložena u Sarajevu od 14. do 24. maja 2014. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a od 04. do 12. juna u Zagrebu u Studentskom centru, dok će se u Beogradu naći od 17. do 28. juna u Mikser House-u. Izložbu prate okrugli stolovi sa poznatim karikaturistima i stručnjacima. Jedan od njih će biti održan u sredu, 18. juna,u 18 časova, u Mikser House-u. Moderator je Srđan Ćešić, a pored njega će učestvovati i Predrag Koraksić – Corax, Aleksandar Zograf i Slavimir Stojanović
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Umetnost u mračnim vremenima”


« Défilé 2014, revija studenata završne godine mod’arta

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook