“Umetnost Posmatranja” Francesca Marketija u galeriji Бартcелона

dana May4 2017

Kroz seriju fotografija  Francesca Marketija se provlaci pitanje da li zivot imitira umetnost ili umetnost imitira zivot. Dokumentovana u “Viktorija i Albert” muzeju u Londonu, ona predstavlja intimne trenutke promatranja, i ponekad neverovatne fizicke veze izmedju posmatraca i umetnickog dela u okviru galerije.

Umetnik radove dozivljava kao produzetak ulicne fotografije i svaka forografija je reprezentacija “obicnih” ljudi, bez ikave interakcije izmedju njih i fotografa.

Postoji znacajna razlika izmedju tradicionalne ulicne fotografije, u kojima komunikacija igra kljucnu ulogu u izboru kadra, i ovog pristupa gde u okviru muzeja posmatrac igra voajerististicku ulogu u samom voajerizmu, zamagljujuci liniju izmedju publike i umetnickog dela dok u procesu stvara nesto sasvim novo.
Fotografije reflektuju protok vremena od stvaranja umetnickog dela prikazanog u muzeju i posmatraca ovih dela koji razmisljaju o njima vekovima kasnije, a povremeno imitiraju sama remek dela. Ta vizuelna veza izmedju umetnickog dela i tela posmatraca nas cesto navodi da se zapitamo da li je u pitanju puka koincidencija ili postoji dublji podsvesni psiholoski element koji se desava u kontekstu muzeja. I ovo nas ponovo navodi da se zapitamo da li umetnost kopira zivot ili zivot kopira umetnost.

Francesco suptilno pomera socijanu hijerahiju posmatranja postavljajuci posmatraca umetnickog dela u prvi plan. Publika, i njihove interakcije sa galerijskim prostorom, postaje kljucna tacka, a mi kao njegova publika postajemo svesni sopstvene pozicije u razgedanju umetnickog dela.

Francesco je rodjen u Veneciji, u Italiji. Od 2001 zivi i radi u Londonu, gde sje razvio interesovanje za fotografiju kao medijum koji mu omogucava da dokumentuje skrivene vibracije u obicnim, svakodnevnim situacijama.
Francesco trenutno pohadja kurs Reportazne Fotografije na Central Saint Martin’s, University of Art London. Vodjen radoznaloscu i slucajnoscu, on nastavlja da posecuje Viktorija i Albert muzej u nadi da fotografise neponovljive trenutke izmedju publike i umetnickog dela. Izlozba se otvara u ponedeljak 8.maja od 19h, i biće izložena do 20. maja u galeriji Бартcелона
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na ““Umetnost Posmatranja” Francesca Marketija u galeriji Бартcелона”


« Divanhana ponovo u Beogradu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook