Umetnost dizajna, pre i posle Leonarda

dana Apr22 2019

April je poseban mesec u Milanu, kada ovaj italijanski grad slavi dizajn u svakom njegovom obliku. Grad tada poseti više stotina hiljada ljudi iz celoga sveta, a nedelja dizajna iz godine u godinu, svojim inovacijama i trendovima za budućnost kada je pitanju industrijski i dizajn eneterijera, potvrđuje svoju nepoljuljanu poziciju najveće i najznačajnije manifestacije dizajna na globalnom nivou.

Ove godine, 58. edicija koja se održala od 9 do 14 aprila, poklopila se sa godišnjicom koja slavi petsto godina bez velikog umetnika i moglo bi se reći jednog od najvećih dizajnera svih vremana, Leonarada da Vinčija. A kako je Milano grad za koji je ovaj fjorentinski umetnik bio jako vezan i u kojem je proveo najveći deo svog života, tom prilikom, ova edicija nedelje dizajna posvećena je upravo Leonardu.

Među događajima i izlagačima, njih preko 3000, smeštenih na 350 000 mq milanskog sajma nameštaja poznatijeg kao “Salone del mobile”, kao i među stotinama izložbi, prezentacija i instalacija po celom gradu, a koji sveukupno čine “Fuorisalone” ili ono što se dešava van sajma, ove godine fokus je bio usmeren ka događajima posvećenim univerzalnom umetniku, njegovoj kreativnosti i onome što nam je ostavio u nasleđe.

 

Kultura projektovanja i renesansna genijalnost

Manifest dizajna zvanični je dokument koji je uprava milanskog sajma nameštaja donela prošle godine, a ove godine u Da Vinčijevu čast obogaćen za jednu novu vrednost tj. reč “domišljatost”. Predstavljen početkom aprila u milanskom muzeju dizajna “Triennale di Milano”, ovaj manifest potvrđuje sve veću povezanost događaja na sajmu sa onima koje se dešavaju u samom gradu.

Domišljatost kao princip kreativnosti, talenat, sposobnost stvaranja, jedna je od ključnih osobina koja karakteriše italijansku kreativnu industriju. Njeni koreni su duboko utkani vekovima unazad, a period renesanse u kojem je dominirao jedan od najvećih umetnika, Leonardo da Vinči, ostavio je veliki trag i uticaj na današnju kulturu dizajna, proces stvaranja i na donošenje inovativnih rešenja.

Domišljatost je i reč koja nas poziva da uvek gledamo napred. Da mislimo o tome da uvek iznova možemo nešto da stvorimo, ponovo kreiramo, dizajniramo, s obzirom na budućnost koja je pred nama. Takođe, ova reč nas podseća na Leonardovu genijalnost, čoveka progresistu, maestra svih kreativaca, začetnika nastajanja odnosa između umetnika i preduzetnika, a koji je došao pre više od pet vekova u Milano i učinio ovaj grad onim što jeste danas”- kaže Claudio Luti, predsednik milanskog sajma nameštaja.

Brilijantan um ovog renesansnog umetnika, interpretiran je u instalaciji pod nazivom “De-signo”, smeštenoj među izlagačima klasičnog i modernog dizajna, u centralnom paviljonu milanskog sajma, a koja na sugestivan način objašnjava odnos ovog umetnika i savremenog italijanskog dizajna. Ova instalacija, ideja režisera Davida Rampela, a realizovana od strane arhitekte Aleksandra Kolomba, sadrži u svojoj unutrašnjosti od 400 mq, monumentalnu scenografiju u kojoj dominiraju dva drvena portala visoka šest metara, a koja su ručno izrađena i inspirisana delima i originalnim crtežima Bramantea, jednog od najpoznatijih arhitekti u Leonardovo vreme. Zatim, četiri filmska platna koja kroz fotografiju, muziku i naraciju, objašnjavaju zlatan period umetnosti Leonardovog vremena, te period društvenog sazrevanja kada je reč o kulturi stvaranja i projektovanja, kao i odnos i uticaj renesanse na savremenu umetnost, a pre svega na dizajn.

Namera nam je bila da ovim projektom razvijemo saznanje o kulturi projektovanja. Projekat, koji vodi poreklo od latinske reči “de-signo” (crtati, projektovati) čini DNK italijanske kulture”, kaže režiser Rampeli.

Osim, ove instalicije posvećene Leonardu, a kada je reč o kulturi projektovanja, među paviljonima na kojima su se mogli videti najnoviji svetski trendovi kada je u pitanju dizajn enterijera, jedan od paviljona pod nazivom “S.Project”, kao apsolutni novitet ove godine, nudio je na licu mesta konačna rešenja za uređenje doma, uzimajući u obzir sveukupnu sajamsku ponudu, stavljajući u kontekst proizvode različitih brendova. Pored toga, paviljon “Salone Satelite”, već tradicionalno, svake godine donosi projektna rešenja mladih dizajnera iz celog sveta, a koji ovom jedinstvenom prilikom imaju mogućnost da prikažu svoje prototipe. U ovom paviljonu prethodnih godina su izlagali i mladi srpski dizajneri, a sledeće godine pobednici konkursa Young Balkan Designer u produkciji organizacije Miksera učestvovaće na milanskom sajmu 2020.godine.

A kako bi smo se vratili Leonardu i njegovoj važnosti za ovogodišnji dizajn week, osim odavanja počasti slavnom umetniku na milanskom sajmu, sam grad Milano posvetio mu je više lokaliteta i dešavanja, a jedan od najznačajnijih jeste izložba “Acqua, la visione del Leonardo” ili instalacija koji nam otkriva zašto je Leonardo bio faciniran rečnim kanalima koji prolaze kroz Milano, i kako ih je učinio fukncionalnim.

 

Leonardova vizija budućnosti

Dok je živeo na milanskom dvoru vojvode Ludovika Sforce, Leonardo je bio u službi inženjera, arhitekte, skulptora, slikara, kao i muzičara. Međutim, ono što ga je najviše zanimalo jesu rečni kanali Milana poznatiji kao Navilji, a koji su prolazili kroz grad. Leonardo je oduvek sanjao i želeo da hoda po vodi. Njegov “Atlanski kod” sadrži radove koje ilustruju čoveka koji oslonjen na štapove, uz pomoć dva plovka, pluta po vodi. U to vreme, u tu njegovu utopijsku viziju čoveka koji hoda po vodi, malo njih je verovalo. Međutim, u viziju da Milano učini plovnim gradom, vojvoda Sforca je poverovao, te mu dao čvrstu podršku da svoje delo realizuje. Posle više godina rada i projektovanja, Leonardo arhitekta i inženjer, promenio je tokove reka koje prolaze kroz Milano i sistemom kanala, spojio Milano putem reke Ade sa jezerom Komo, kao i putem reke Po sa Jadranskim morem, što je ovaj grad učinilo bogatim trgovačkim centrom.

A kako bi proslavili Leonardovu futurističku viziju, Instalacija “Voda, Leonardova vizija”, u samom centru Milana, realizovana od strane kreativnog direktora Marka Balića, direktora poznate kompanije Balich Worldwide Shows, slavi originalnost i vizionarsku moć genijalnog umetnika, posebno kada je reč o njegovim istraživanjima vezanim za vodu.

Ogroman LED ekran instaliran u drevnom navigacionom bazenu Konka u jednom od milanskih rečnih kanala, u različito doba dana reflektuju sliku Milana u dalekoj budućnosti. Dok u unutrašnjosti ovog kanala, tj. ispod njegovog nivoa, stvoren je ambijent koji je zahvaljujući najnovijim tehnologijama omogućio posetiocima da uživaju u energiji, lepoti i različitim formama vode.

Međutim, ako uzmemo u obzir Leonarda kao slikara, njegova najveća dela poput “Mona Lize” Ili “Poslednje večere” jesu upravo razlog njegove večnosti. Dok se jedno od njih čuva u milanskoj crkvi “Santa Maria della Grazia”, izložba “Leonardo&Warhol, The genius experience”, koja će biti otvorena do kraja juna ove godine, donosi interpretaciju čuvenog Leonardovog dela, ali na Worholov način.

Kurator ove izložbe Đuzepe Franđi kaže da je Worhola oduvek privlačila univerzalna moć Leonardovih dela, poput recimo slike “Mona Lize” kojoj je posvetio poseban umetnički rad tj. njenu moltiplikovanu verziju.

Vezanost Worhola za Leonarda ima takođe i personalni karakter, njegova majka je bila imigrantkinja u SAD-u, jako religiozna žena koja je držala u svom novčaniku sliku “Poslednje Večere”, dodaje Franđi.

Worhol je inače realizovao mnogo verzija poznatog remek dela, kako bi probao da otkrije misteriju istog. Jedna od tih verzija, a možda i najznačajnija se nalazi upravo na ovoj izložbi, u kvadratnom formatu, a koji se dobija preklapanjem Da Vinčijeve slike.

Leonardo je umeo da zamisli Milano kao futuristički grad. Njegove ideje i radovi bazirane su upravo na vrednostima koje su učinile da Milano danas bude najmoderniji i najrazvijeniji grad u Italiji. Ova nedelja dizajna ostaće zapamćena po velikom umetniku, ali i svaka prethodna, kao i buduća u sebi nosi neki deo Leonardove genijalnosti.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Umetnost dizajna, pre i posle Leonarda”


« FK Partizan: Sudija je opljačkao Partizan u Nišu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook