Ugrožena ekonomska i socijalna prava roditelja u Srbiji

dana Jul15 2019

Kako pokazuje Analiza stanja ekonomskih i socijalnih prava u Republici Srbiji koju je izradio Centar za dostojanstven rad, u odnosu na 2014. godinu u gotovo svim oblastima nije bilo napretka. Naprotiv, u Srbiji je umanjen nivo dostignutih prava, a poseban deo ove sveobuhvatne analize odnosi se i na Zakon o finansijskoj podršci porodici koji je oštetio roditelje u Srbiji. 

Urušena prava u oblasti  zaštite porodice, dece i materinstva

Analiza socijalnih i ekonomskih prava, ukazuje na sve manjkavosti Zakona o finansijskoj podršci porodici koji je doveo do urušavanja prava i dostojanstva roditelja.

Od kada je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom na snazi zaštita materinstva i porodice značajno je pogoršana. 

Period koji se uzima za prosek primanja, kako bi se utvrdila osnovica za isplatu naknade, produžen je sa 12 na 18 meseci. Nijedna druga evropska zemlja ne zahteva toliku dužinu staža pre početka korišćenja prava.

Za svaki mesec u kojem nije ostvaren prihod, računa se osnovica od nula dinara, što utiče na naglo spuštanje osnovice i dovodi do toga da se pravo obesmišljava u praksi, jer iznos naknade ne samo da nije dovoljan za normalan život trudnice/porodilje/majke/porodice, već je u pojedinim slučajevima i apsurdno nizak.

Nadležni ističu prednosti zakona bez adekvatnih činjenica i dokaza


U izveštaju Srbije Komitetu za ekonomska i kulturna prava država ističe dobit ovog Zakona navodeći novo pravo na ostale naknade čime je obuhvaćen veći broj žena koje po zakonskim novinama imaju pravo na naknadu na porodiljskom odsustvu. Međutim nigde se u izveštaju ne navodi koliko je tih žena i koliko zapravo novca one dobijaju.

Imajući u vidu da podaci zvanične statistike pokazuju da preduzetnici i zaposleni kod njih imaju upola manje prosečne zarade od ostalih zaposlenih, da su zarade angažovanih na privremeno povremenim poslovima za trećinu niže od zarada zaposlenih na neodređeno vreme, da individualni poljoprivrednici uplaćuju doprinose na minimalnu osnovicu, čak i kada bi njihov broj bio velik, država za ovu namenu ne izdvaja mnogo novca. U praksi znamoda veliki broj žena koje su obuhvaćene u pravu na naknadu na porodiljskom bolovanju dobijaju platu manju i od 1.000 dinara mesečno. 

Portal Bebac je, početkom jula, uputio dopis nadležnom ministarstvu sa zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, kako bismo imali jasniju sliku o broju oštećenih roditelja. Odgovor Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, još uvek nisu dobili. 

Više na sajtu https://www.bebac.com


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Ugrožena ekonomska i socijalna prava roditelja u Srbiji”


« Nova sezona serije PREDSTRAŽA, snimljene u Srbiji, premijerno 15. avgusta

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook