U privatnom sektoru 56% zaposlenih ne iskoristi ceo godišnji odmor

dana Aug6 2019

U privatnom sektoru 56% zaposlenih ne iskoristi ceo godišnji odmor. Tačnije 22% zaposlenih uopšte ne koristi godišnji odmor dok 34% koristi od 10 do 13 dana odmora.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 5260 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 20.01.2019 do 15.07.2019. godine.

Razlozi koje su zaposleni naveli kao prepreku za korišćenje godišnjeg odmora su: pretnje otkazom od strane poslodavca, nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla ali i neznanje na koliki godišnji odmor imaju pravo.

Preko 75% onih koji ne koriste ceo godišnji odmor, ne znaju na koliki godišnji odmor imaju pravo.

30% ispitanih ističe da im se daje rešenje o godišnjem odmoru na kome se prikazuje da koriste svih 20 dana a zapravo koriste maksimalno od 10 do 13 dana.
Pravo na godišnji odmor najmanje koriste radnici u Nišu i Valjevu gde odmaraju prosečno 11 dana u godini.

Pravo na godišnji odmor je opšti uslov rada i individualno pravo zaposlenog i ono je neotuđivo što znači da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa.

Dužina godišnjeg odmora se utvrđuje tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i td.

Pri utvrđivanju dužine trajanja godišnjeg odmora radna nedelja se računa kao 5 radnih dana a ne kao 6 dana što je čest slučaj u praksi.

Najduže u EU odmaraju Šveđani i to ukupno 33 dana a najkraće Portugalci i Španci po 22 dana. Zanimljiva je činjenica da je hvaljeni nemački radnik vrlo povlašćen u odnosu na srpske radnike jer odmara prosečno 30 dana godišnje.

Po osnovu nekorišćenja prava na godišnji odmor radnici u Srbiji poslodavcima poklone godišnje u proseku 91.530.000 evra.

Oko 59.400.000 eur poslodavcima poklone radnici u Srbiji koji uopšte ne koriste godišnji odmor dok 32.130.000 eur poslodavcima poklone radnici koji koriste deo godišnjeg odmora a deo od 7 ne koriste.

Izvor: Instagram


Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: kultivisanje | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “U privatnom sektoru 56% zaposlenih ne iskoristi ceo godišnji odmor”


« Crvena zvezda esports objavila partnerstvo sa kompanijom Rakuten Viber!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook