Tridesetočasovna radna nedelja

dana Aug2 2018

Šestočasovna smena u radnoj nedelji od pet dana, navike menja i produktivnost povećava. U 20. veku radna nedelja se smanjila gledajući radne sate skoro duplo. Sve kao rezultat povećane produktivnosti usled tehnoloških inovacija, ali i usled pritisaka sindikata i progresivnog zakonodavstva.

U Francuskoj je 2000. godine donet zakon o 35 časovnoj radnoj nedelji, u Nemačkoj je radna nedelja skraćena na 37 sati uz pomoć kolektivnih ugovora. Ali nisu stranci izmislili sve. Postoji i primer Ivanjičkog Javora koji je 80-ih uveo šestoipočasovno radno vreme a produktivnost se povećala i proizvodilo se isto kao kada se radilo 8 sati.

Skraćeno radno vreme pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje radnika. Takođe, povećava ukupnu potrošnju u vidu turizma, pruža više vremena za kulturu i obrazovanje i smanjuje zagađenost životne sredine. Javlja se višak slobodnog vremena koji se koristi za posvećivanje više pažnje obrazovanju, rekreaciji, društvenoj zajednici, natalitetu i porodici uopšte.

Zemlje u kojima je kraća radna nedelja, tri puta brže smenjuju neodgovorne i korumpirane političke režime. Razlog je što zaposleni ljudi imaju više vremena za formiranje svog stava o određenim pitanjima i za iskazivanje nezadovoljstva.

Korišćenjem savremenih tehnologija sigurno možemo skratiti radno vreme ali bolesne želje vlasnika krupnog kapitala da od svakog traže još više – ne možemo da smanjimo.

Ne mora uvek moderna tehnologija da bude razlog skraćenja radnog vremena, dovoljno je staro dobro razumevanje.
Ne mora 24h dnevno ni vikendom da radi: pekara, market, kafic, trafika, menjačica, turistička agencija… Kada budemo razumeli vrednost slobodnog vremena na koje i drugi imaju pravo, razumećemo i slobodu i život.


Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Tridesetočasovna radna nedelja”


« ŠUŠUR! Festival od riči “ČITAJ AKTIVNO!”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook