Tek svaka četvrta apoteka dežurna za Prvi maj u Srbiji

dana May1 2019
Oko 60% radnika u privatnom sektoru će Praznik rada provesti radno a od tog broja samo 14% njih će dobiti slobodan dan na osnovu rada za praznik. Tek svaka četvrta apoteka je dežurna za Prvi maj u Srbiji dok oko 75% prodavnica za 1. maj radi redovno. Izgleda da je profit važniji od zdravlja.
Praznik rada se slavi 1. maja kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Poreklo ovog praznika vodi od 1. maja 1886. kada su stotine hiljada američkih radnika izašli na ulice Čikaga da bi zahtevali opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana
01.05.2018. godine 64% radnika u Srbiji radi više od osam sati dnevno, 71% ne iskoriste pauzu ili jedu u roku od 2-4 minuta.  64% radnika radi više od 40 sati nedeljno a samo 14%  ima sreću da im prekovremeni rad bude i plaćen.
68% radnika u privatnom sektoru platu ne dobija u ugovorenom roku i nikada ne iskoriste ceo odmor.
70% radnika bude na neki način kažnjeno usled korišćenja prava na bolovanje.
Po osnovu izdvajanja za topli obrok u većini preduzeća se na dnevnom nivou izdvaja po radniku od 1 do 2 dinara što je ponižavajuće. Oko 350.000 radnika radi “na crno” bez ikakvih prava, dok jedna trećina radnika radi za minimalac i cenu rada po satu od 155,3 rsd.
Minimalna zarada iznosi 28.575 rsd a minimalna potrošačka korpa iznosi 36.896 rsd, pa je život sa ovom platom za tročlanu porodicu zapravo put u siromaštvo.
Danas 132 godine posle Čikaga radnici u Srbiji rade sve više i  pelene su sve veće a plate su sve manje, dok su radni dani sve duži, odmori su sve kraći.
Radnička prava su zagarantovana samo onoliko koliko smo spremni da se za njih borimo. Da li ste spremni da se za prava zaposlenih borite kao što se trenutno borite za mesto za svoj roštilj na Košutnjaku, Avali, Adi, Srebrnom jezeru, Zlatiboru, Fruškoj Gori….? Ako jeste, idealna radna mesta za vratom nam dišu i već sada bolje od ćevapa mirišu.

Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: kultivisanje | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Tek svaka četvrta apoteka dežurna za Prvi maj u Srbiji”


« Međunarodni praznik rada Prvi maj

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook