Svečano zatvoren 11. Beldocs

dana May15 2018

U novootvorenoj Kombank dvorani dodelom nagrada i projekcijom filma “Okupirani bioskop” svečano je zatvoren 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Žiri Srpskog takmičarskog programa u sastavu: Stefan Malešević, reditelj, Agnes Wildenstein, urednik DocLisboa i Nenad Puhovski, osnivač ZagrebDox-a, doneo je odluku o najboljem filmu, naboljoj kameri i najboljoj montaži. Nagrade je obezbedio Filmski centar Srbije.
Za NAJBOLJI FILM U OKVIRU SRPSKOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA proglašen je filma “4 godine u 10 minuta” Mladena Kovačevića uz obrazloženje žirija:

“Za lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje. Za dirljivu i poetičnu priču koju nam prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja. Nagrada za najbolji film dodeljuje se Mladenu Kovačeviću za film ‘4 godine u 10 minuta’.”

Za NAJBOLJU KAMERU U OKVIRU SRPSKOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA nagradu je dobio Kosta Glušica za film “ POslednja avantura Kaktus Bate”. Za NAJBOLJU MONTAŽU U OKVIRU SRPSKOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA nagrađeni su Thomas Ernst, Ana Lagator I Nataša Pantić za film “Kada dođu svinje”.

Za NAJBOLJI FILM U OKVIRU MEĐUNARODNOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA proglašeni su filmovi METEORI, reditelj Gürcan Keltek, dok je film Boli Bana, reditelj Simon Gillard dobio posebno priznjanje žirija, uz obrazloženja:

“Za poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode. Mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, autor oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos. ‘Meteori’ uspevaju da stvore pažljiv i relevantan pristup nekim od najsurovovijih osnova sveta u kojem živimo.”
„Za jednostavnost i poštovanje autorovog pristupa prema životu koji opisuje. Impresivni vizuelni aspekti filma omogućavaju gledaocu da razmišlja o vezama i razlikama između “njihovih” i “naših” vrednosti, vremena i razumevanja sveta.”
Žiri u sastavu trojice beogradskih srednjoškolaca: Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković doneo je odluku o najboljem dokumentarnom filmu u okviru selekcije Beldocs Teen.

Nagradu za najbolji dokumentarni film u okviru selekcije Beldocs Teen  dobio je film “Outaga Girls” u režiji Theresa Traoré Dahlberg . Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs dodeljuje posebnu nagradu direktora festivala filmu “Okupirani bioskop”, rediteljke Senke Domanović za vanredno uspešan sinematografski  narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svečano zatvoren 11. Beldocs”


« Redovna skupština FSS: Godina za pamćenje

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook