Svečano otvoren 52. BItef festival

dana Sep16 2018

U petak uveče, 14. septembra, svečano je otvoren 52. Bitef pod sloganom Svet bez ljudi. Pre ceremonije otvaranja festivala u 19h u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta otvorena je izložba Evropska godina kulturnog nasleđa – Pozdrav iz Srbije.

U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar u Beogradu priredili su izložbu o mestima kulturnog nasleđa u Srbiji kroz koju su posetioci imali priliku da se podsete šta sve čini bogato kulturno nasleđe Srbije. Izložbu su otvorili Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Oni su se pristnima obratili i ugostili ih u okviru svečanog koktela održanog povodom otvaranja izložbe i tom prilikom najavili svečano otvaranje festivala.

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici  prilikom otvaranja izložbe, foto:Marko Petrović

Bitef festival svečano je otvorio jedan od vodećih filozofa mlađe generacije Srećko Horvat. Ističući značaj Bitefa koji ove kao i prethodnih godina postavlja pitanja koja se tiču svih nas Horvat se zapitao: Koja je uloga pozorišta i Bitefa? U trenutku kada se politika pretvara u pozorište, naš zadatak je da vratimo politiku u pozorište, ali ne u smislu politikanstva, korupcije, nameštanja poslova, već u smislu angažovanog teatra koji neće samo tumačiti realnost već i pokušati da je menja. 

Miljenik Beogradske publike, Žoris Lakost i ovoga puta, svojim novim projektom Svita br. 3 ‘Evropa’ oduševio je prisutnu publiku. Njegova vrlo duhovita, lišena moralisanja, patetike i ideološkog dociranja, Svita br. 3 ‘Evropa’ je pametna, racionalna i rafinirana dijagnoza skretanja evropskih društava udesno i, kao takva se pokazala sjajnim izborom za otvaranje festivala. Ove godine Bitef se bavi temama koje izazivaju duboku zabrinutost, a to je činjenica da je svet u kome živimo – svet ekstremnih ideologija i režima.

52. Bitef trajaće do 22. septembra, a tokom trajanja festivala publika će imati prilike da pogleda predstave iz 10 različitih zemalja, kojima će se predstaviti autori koji su već dobro poznati beogradskoj publici, ali i nova Bitefova otkrića.

Počeo je i 19. Bitef polifonija pod sloganom KAKO SI TI ŽIV – NASLEĐE I AKTIVIZAM, u 16h u Bitef teatru. Bitef polifonija kao prateći program Bitefa posvećen ulozi pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu s mladima. Polifonija će trajati  do 21. septembra u cilju da održi i ispuni svoj prateći programski koncept i polifonost programa posvećenog ulozi pozorišnih umetnika u radu s mladima u oblasti novih tendencija primenjenog pozorišta i drame/pozorišta u obrazovanju. Publika će moći da prisustvuje brojnim radionicama, tribinama, predstavama.

foto: Marko Petrović, Katarina Ilić

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svečano otvoren 52. BItef festival”


« Live from the red carpet na E!kanalu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook