Stvaranje savezništva u borbi za ljudska prava

dana Sep11 2014

U beogradskom hotelu Metropol Palace tokom 12. i 13. septembra 2014. godine održaće se međunarodna konferencija „Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Evropskoj uniji“ koju zajednički organizuju Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda i nemačka fondacija Hirschfeld-Eddy-Foundation, sa partnerskim organizacijama Civil Right Defenders i YUCOM.

Međunarodna konferencija, koja predstavlja jedno od najvećih regionalnih okupljanja aktivista i aktivistkinja za LGBT prava, okupiće blizu 200 gostiju iz regiona, Zapadne, Istočne Evrope i Amerike i imaće za cilj otvaranje diskusije o ljudskim pravima u okviru pridruživanja Evropskoj Uniji, ovoga puta uključujući i domaće vlasti i institucije ali i diplomate, medije, biznis sektor domaće i inostrane LGBT organizacije i druge organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Bogat sadržaj konferencije obuhvatiće i večernji program.

Gradske vlasti će u petak, 12. septembra u Skupštini grada organizovati projekciju turskog dokumentarnog filma „Moje dete“ koji govori o prihvatanju LGBT dece dok će u subotu, 13. septembra u Centru za kulturnu dekonataminaciju biti otvorena izložba o teroru nad LGBT osobama tokom II svetskog rata.

Prisutnima će se prvog dana konferencije obratiti predsednik odbora za ljudska i majinska prava i ravopravnost polova, Meho Omerović, dok će uvodnu reč dati i članica Evropskog parlamenta, Teri Reintke i Kristof Štreser, poverenik nemačke vlade za ljudska prava, koji je ujedno i poslanik Bundestaga.

Pored uobičajenih tema poput diskriminacije, nasilja, govora mržnje, koje su već u prethodnom periodu ovakve i slične konferencije pokrivale, ovoga puta će se pored ostalih, razgovarati i sa predstavnicima iz oblasti zdravstva a otvoriće se i diskusija o kvalitetu socijalnih usluga i radu sa centrima za socijalni rad.

Aktivista iz Hrvatske govoriće o nedavno usvojenom Zakonu o životnom partnerstvu u Hrvatskoj i o izgledima za usvajanje sličnog zakona u Srbiji (koji je pripremila organizacija Labris sa stručnjacima AIRE centra i Centra za unapredjivanje pravnih studija).

Aktivista gej lezbejskog Viktori instituta, (Gay and lesbian Victory Institute) govoriće o programima ove organizacije koja uključuje osnaživanje LGBT osoba da se aktivno bave politikom uključujući aktiviste iz Afričkih i Azijskih zemalja. Luis Abolafia će napraviti paralelu između drugih zemalja i Srbije u kojoj je sredinom godine počeo da se sprovodi isti program uz lokalnu koordinaciju organizacije Labris.

Predstavnik kompanije IBM izneće aspekt ekonomskih gubitaka do kojih dolazi usled nejednakog tretmana LGBT osoba u korporativnom svetu dok će se organizatori beogradske parade ponosa govoriti o finansijskim gubicima zbog zabrana parade ponosa u Srbiji.

Konferencija će dotaći i temu dva zakonska predloga koji su izradili Labris i Gejten LGBT zajedno sa stručnjacima iz Centra za unapređivanje pravnih studija i AIRE centra iz Londona a to su  predlog zakona o registrovanom istopolnom partnerstvu i predlog zakona o rodnom identitetu.

Kao krajnji cilj, konferencija će imati pridobijanje podrške i stvaranje što šireg savezništva od medija, preko sportskih udruženja do međunarodnih korporacija koji prvi put uzimaju učešće na jednoj LGBT konferenciji u Srbiji.

Radni jezik konferencije je engleski.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Stvaranje savezništva u borbi za ljudska prava”


« Dobitnica priznanja “Disney legend” Lea Salonga, na sceni sa Il Divom

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook