Štitna žlezda i alternativa

dana Sep19 2016

Današnja moderna žena je emancipovana, obrazovana, domaćica i majka koja u užurbanoj svakodnevnici postiže sve. Međutim, često ovakav način savremenog života dovodi do pucanja i razvoja mnogih hroničnih bolesti. Jedna od njih, jako učestala bolest kod žena,  jeste i oboljenje štitne žlezde. O ovoj bolesti i alternativnom lećenju razgovarali smo sa Sandrom Brizanac, osnivačem FB grupe „Štitnjača prirodni hormoni i alternativa“  i autorkom bloga www.isandra.weebly.com.

Možeš li nam reći nešto više o tome koji su sve uzroci nastanka ove bolesti?

Upravo ovo što ste naveli, nagomilane obaveze i dugotrajno stanje stresa kojem se tijelo ne može prilagoditi vodi u problem sa kortizolom. To je proces koji se odvija u više faza i opisala sam ga na svom blogu www.isandra.weebly.com a na kraju dolazi do problema sa lučenjem kortizola, dolazi do takozvanog zamora nadbuburežnih žlijezda i niskog kortizola. Teško je reći što dolazi prije, zamor nadbuburežnih žlijezda ili bolest štitinjače no činjenica jest, po iskustvu pacijenata, bolest štitinjače i problem sa kortizolom idu skupa u „paketu“. Dakle jedan od uzroka je zasigurno stres, dalje je to moderna prehrana bazirana na šećerima i žitaricama i glutenu koja skupa sa stresom vodi u problem propusnih crijeva te virusi i bakterije, od najčešćih su to lajmska borelioza i EBV te njihovi kronični oblici koji su teško dijagnosticirani i liječeni. Svakako bi naglasila da je genetski faktor precijenjen, naime dr. Aristo Vojdani, jedan od vodećih imunologa na svijetu kaže kako genetika ima samo 20-30 posto utjecaja na razvoj bolesti štitnjače dok ostali postotak čine prehrana te okolišni utjecaj (zagađenost okoline, toksini iz kozmetike, utjecaj plave svjetlosti i zračenja..).

tiroide

Koliko savremena medicina pridaje značaja preventivi i lečenju ove bolesti?

Jedini odgovor suvremene medicine na bolest štitinjače jest terapija Euthyroxom koji sadrži samo hormon T4. Ovo je jako veliki problem među oboljelima jer kod većine pacijenata ne dolazi do značajnog, ako i ikakvog  poboljšanja simptoma a postoje druge, daleko bolje opcije: NDT-Natural Desiccated Thyroid koji se dobiva iz dehidrirane štitinjače svinje a lijek je prisutan od 1890.g i nepravedno ga je izgurao Euthyrox sredinom prošlog stoljeća i razlika u ove dvije nadomjesne hormonske terapije je nemjerljivo velika. Dok lijek koji je zaista adekvatna i potpuna nadomjesna hormonska terapija (NDT)  sadrži sve hormone koje proizodi zdrava štitnjača: T4, T3, T2, T1 i kalcitonin dok Euthyrox sadrži SAMO T4 i to je lijek kojeg dobivaju pacijenti na našim prostora bez obzira zvao se on Euthyrox, Letrox ili Thyrax. Najtužniji dio priče jest što i dodavanjem  T3 hormona u terapiju uz Euthyrox, pacijenti osjete značajno poboljšanje, no nažalost niti ovoj opciji dodavanja T3 uz terapiju Eutyroxom liječnici nisu skloni a NDT im je gotovo nepoznanica, ako su i čuli za njega, uglavnom ga ne prepisuju.

Jedan od čestih oblika ovog oboljenja jeste autoimuna bolest štitne žlezde ili Hashimoto. Na koji način savremena medicina tretira ovu bolest?

Suvremena medicina uopće nema odgovor na Hashimoto. Ovo je jedan od gorućih problema među pacijentima jer na prostorima Hrvatske, BiH, Slovenije te Srbij, po našim sadašnjim saznanjima, nema liječnika funkcionalne medicine koji bi tretirao uzrok problema nastanka autoimune bolesti i prepušteni smo sami sebi.

Pacijenti često dobiju besmislene odgovore npr. Kako treba pustiti antitijela da „pojedu“ cijelu štitinjaču pa će se izvaditi te kako antitijela uvijek ostaju ista. To je jako daleko od istine čemu svjedoči nebrojeno primjera sa naše Facebook grupe. Ne samo da se antitijela mogu spustiti već to svaki oboljeli pacijent koji ima Hashimoto mora napraviti ako razmišlja dugoročno. Autoimuna bolest se „voli“ sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su dijabetes tipa 1, multipla skleroza, lupus… i sa vremenom često dolazi do pojave drugih automunih bolesti uz Hashimoto. Zato je rješenje zaustaviti autimuni napad i sniziti antitijela pri čemu se može izbjeći uzimanje nadomjesne hormonske terapije jer se snize antitijela a hormoni štitnjače dođu na optimalne razine.

Osnivač si FB grupe „Štitnjača prirodni hormoni i alternativa“ koja do sada ima više od 13 000 članova. Takođe pišeš blog na istu temu, trudeći se da na osnovu svog iskustva i drugih članova ponudiš alternativnija rešenja za lečenje bolesti štitnjače. Na čemu se bazira alternativno lečenje kada je u pitanju štitna žlezda?

Ime grupe je zapravo malo zbunjujuće. Odnosi se konkretno na alternativu onom što nam nudi konvencionalna medicina iako se ne radi o liječenju pozitivnom energijom i izgovaranjem sretnih misli već prenosimo informacije, to je glavni cilj grupe. Prenijeti informacije i saznanja što sprovode liječnici funkcionalne medicine, zalažemo se za širenje svijesti o problematici s kojom se susrećemo, širimo informacije o ostalim načinima nadomjesne hormonske terapije koja nije Euthyrox, na našim prostorima jedini lijek, te zbog toga jako puno prostora na grupi dobiva NDT-Natural Desiccated Thyroid. Iz ovih i ostalih problema je grupa nastala  kao potreba za okupljanjem pacijenata jer konvencionalna medicina nudi malo, gotovo ništa. Jedini način da sami sebi pomognemo jest da razmjenjujemo iskustva i međusobno si pomažemo. Velik trud ulažu svi administratori na grupi te im posebno zahvaljujem  jer odvajaju svoje slobodno vrijeme za članove grupe.

Koji način ishrane se preporučuje obolelima?

Definitivno Paleo! Ishrana bez šećera, žitarica, glutena, loših ulja, industrijski prerađene hrane pune konzervansa i aditiva…. Jedan od ključnih koraka za svakog oboljelog pacijenta. Nažalost bez promjene prehrane na Paleo nema značajnog napretka u simptomima.

Da li alternativni način lečenja u svakom slučaju isključuje uzimanje sintetičkog hormona koji se uglavnom preporučuje u klasičnoj medicini?

Mi na Facebook grupi definitivno ne isključujemo Eutyrox ali problem jest što je on nedovoljan, niti sadrži ostale hormone koje proizvodi zdrava štitinjača niti je Euthyrox odgovor za Hashimoto. To su potpuno dvije različite stvari koje se brkaju. Jedno je nadomjesna hormonska terapija a drugo je Hashimoto. Po iskustvima pacijenata sa naše grupe moguće je osjećati se dobro ili barem bolje uz terapiju Euthyroxom međutim to uglavnom uključuje zaustavljanje autimunog napada i snižavanje antitijela (izmjena prehrane na Paleo, sunčanje bez kape ili SPF krema, nadomještanje bitnih vitamina i minerala..) pri čemu snižavanjem antitijela dolazi do značajnog poboljšanja i samim time postoje pacijenti koji se uz Euthyrox osjećaju dobro ali veći je broj onih kojima je uz terapiju Euthyroxom potrebno i dodavanje T3 hormona u terapiju ili su potpuno prešli na NDT.

Koji je glavni problem kada je u pitanju ovaj lek?

Euthyrox, Letrox, Thyrax, kako god se zvao jer se radi o jednom te istom lijeku, je jednostavno nedostatan većini pacijenata. Sadrži samo T4 hormon. Zdrava štitinjača proizvodi T4, T3, T2, T1 i kalcitonin i postoji lijek koji sadrži sve navedeno : NDT-Armour Thyroid, Nature Throid, Thyrogold, Thyroid-S, Erfa….

Drugi problem jest što Euthyrox nije odgovor na Hashimoto i što se optimalna terapija Euthyroxom određuje po vrijednostima TSH (hormona hipofize) umjesto po slobodnim hormonima štitinjače (ft3 i ft4) pri čemu većina pacijenata ostaje u hipotireozi unatoč „normalnom“ TSH. Još jedan veliki problem. Kao što vidite ima ih, a nisam sve čak niti nabrojala.

Koliko je važna fizička aktivnost u procesu izlečenja?

Eh, ovdje bi se osvrnula naproble sa kilogramima koji je prateći problem hipotireoze. Jedan prosječni pacijent na našim prostorima je na terapiji Euthyroxom, kilogrami ne odlaze uz terapiju Euthyroxom pa se pacijentima najčešće savjetuje da manje jedu no kada imate hipotireozu kilogrami se gomilaju ne jer se pacijent prežderava već radi hormona, dapače većina pacijenata oboljelih od hipotireoze zaista ne jede puno. Uz nedosostatnu hormonsku terapiju te uz najčešće neprepoznat problem niskog kortizola, nije preporučljivo iscrpno vježbanje, pogotovo kardio kojem smo mi žene sklone jer nas asocira na mršavljenje. U stanju neoptimalnih hormona štitinjače te niskog kortizola zaista nije preporučljivo vježbati, to bi bilo moguće tek kada se optimiziraju hormoni štitinjače i kortizol inače dolaz do još većih hormalnih problema. Kada se hormoni barem donekle optimiziraju, obzirom da je ovo dugotrajan proces pogotovo kod kortizola, daleko najbolji izbor su vježbe snage, HIIT treninzi i vježbe sa utezima, moj izbor je uvijek kratki trening sa girjom.

Koja je tvoj poruka ljudima koji se odluče na alternativnu metodu lečenja ove bolesti?

Čitajte, informirajte se, pratite znanstvena istraživanja i liječnike funkcionalne medicine. Pomozite sami sebi jer je život samo jedan i svi zaslužujemo život dostajan čovjeka!

I za kraj najveća mojoj prijateljici Aleksandri Dudaš koja me svaki dan diskretno pitala što radim po pitanju bloga dok mi nije pukao film i što je danonoćno dogovarala na moje upite o tehničkom dijelu bloga 😉 Pratite moj blog www.isandra.weebly.com jer spremam još puno zanimljivih tema.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Štitna žlezda i alternativa”


« Dejvid Bekam i Kevin Hart ponovo zajedno u novoj H&M kampanji

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook