Srećko Nedeljković – Mapiranje

dana Sep9 2014

Nakon letnje prodajne izložbe Kulturni Centar Grad predstavlja  Srećka Nedeljkovića, čija je  prva samostalna izložba otvarena 8. septembra  u Velikoj galeriji KC Grada.

Ovaj mladi slikar diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Slobodana Roksandića. Ideje za korpus slika koje će publika moći da vidi javile su se još tokom studija i tematski obuhvataju Beograd istovremeno kao pejzaž i mapu, dok se na formalnom planu uočava inspiracija određenim modernističkim slikarskim konceptima, njihovo postmodernističko interpretiranje i prevazilaženje, tako da postavka pruža uvid u jedan lični dijalog sa istorijom umetnosti (i ovom slučaju pejzaža).

U selekciji se nalaze, autor ih naziva početnim, klasične pejzažne slike grada, uslovljene perspektivom i žanrovskim komponentama. Sledi prelazna faza gde se Nedeljković okreće modernističkoj dogmi asocijativnih pejzaža kako bi ih učinio intimnijim, bližim posmatraču, svedenijim a samim tim i jasnijim. Dalja potreba u procesu minimalizovanja dovodi autora na ideju o mapama grada, koja je primamljiva zbog ograničenja prostora i svedenih površina. Oslobađanjem od panoramskog prikazivanja uslovljenog perspektivom, Nedeljković uvodi niz vizuelnih simbola, intimnih kartografskih znaka, koji zamenjuju prirodu na slici i mame posmatrača da se udubi i dobije personalizovane direkcije, te na kraju razmisli o tome koliko se poklapaju sa sopstvenim važnim tačkama grada.

Autor će tokom trajanja izložbe kao prateći program preseliti svoj atelje u galeriju i dovršavati narednu sliku pred i u kontaktu sa publikom. Izložba će biti otvorena od 8. do 14. septembra.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Srećko Nedeljković – Mapiranje”


« My7Ways

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook