Srbi koji budni sanjaju svoju zemlju

dana Mar29 2018

Zvanično oko 4.000 ljudi iz Srbije radi poslove kabinskog osoblja u inostranim avio kompanijama. Zanimljivo je da u svakom trenutku u avionima širom planete radi oko 1000 naših sunarodnika. Air Srbija nije uračunata u ove podatke jer se radi o domaćoj kompaniji.

Prvi razlog zbog kog se većina naših građana odluči za ovaj posao je NOVAC, odnosno zarade koje su više nego kod nas, dok je drugi razlog mogućnost da se uz posao obiđe i dosta interesantnih destinacija. Plate su redovne i kreću se od 1300 eur pa naviše i za razliku od Air Srbije opstanak i napredovanje nije vezano za političku situaciju i angažovanost nego za konkretne poslovne sposobnosti i rezultate.

Osmeh, dobro poznavanje engleskog jezika i lepa spoljašnjost nisu jedini uslovi koji su neophodni za posao stjuardese. Pojedine kompanije od kandidata traže i plivačke sposobnosti, dok su tetovaže zabranjene na vidljivim mestima.

Stjuardese koje rade u inostranim aviokompanijama a koje su iz Srbije u preko 90% slučajeva poseduju akademsko zvanje. Vrlo je moguće da ste bili na letu gde vas služe diplomirani ekonomista, arhitekta pa i doktor pravnih nauka. Svi oni su svoja zanimanja u većini slučajeva zamenili radom u oblacima upravo zbog nemogućnosti da u svojoj zemlji nađu posao u svojoj struci od kog bi mogli pristojno da žive.

Imajte na umu da dok vi spavate i sanjate o velikim platama i visinama, 1000 srpskih stjuarta i stjuardesa živi i radi u oblacima i do kraja smene budni sanjaju svoju zemlju.


Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Srbi koji budni sanjaju svoju zemlju”


« Nova makeup kolekcija Kim Kardashian: KKWxMario

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook