Sportisti, treneri i roditelji – primer odgovornog ponašanja na suncu

dana Aug8 2016

U okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, 10. avgusta 2016.godine od 9:30h na otvorenim bazenima SC „Taš“ (ulaz iz Ilije Garašanina), biće održana edukacija o odgovornom ponašanju na suncu u cilju zaštite kože od negativnih posledica UV zračenja, za sportske radnike sa područja Beograda koji rade sa decom ,polaznicima škola plivanja ili aktivnim sportistima mlađih kategorija.

Edukaciju će držati doc. dr Željko Mijušković, sa Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije. Nakon toga, za učesnike edukacije biće organizovani besplatni dermoskopski pregledi kože.

Prekomerno izlaganje dečje kože suncu predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje najmlađih, a deca koja se bave sportom na otvorenom izložena su ovom riziku u još većoj meri. Oko 80 odsto negativnog kumulativnog sunčevog zračenja pogađa kožu u prvih 18 godina života, a koža pamti sve, te posledice negativnog dejstva UV zraka, pored akutnog oštećenja kože, poput opekotina i alergija, mogu biti I veoma ozbiljne i dugoročne. Zato bi stvaranje zdravih navika, što bavljenje sportom samo po sebi jeste, trebalo da podrazumeva i usvajanje navika o odgovornom ponašanju na suncu. S obzirom na autoritet sportskih radnika kod dece i njihov uticaj na roditelje, unapređenje njihovog znanja u ovoj oblasti direktno doprinosi podizanju nivoa zdravstvenog obrazovanja naših sugrađana, posebno onih najmlađih.

Dermoskopski pregled kože koji će biti organizovan nakon edukacije, a koji se svima preporučuje bar jednom godišnje, jedan je od vidova prevencije potencijalno opasnih promena na koži. Pored navika odgovornog ponašanja na suncu, redovni samopregledi i pregledi kože kod dermatologa, trebalo da postanu deo zdravstvenih navika svih građana, a posebno roditelja, sportskih radnika i sportista, kako zbog ličnog zdravlja, tako i zbog zdravlja mlađih naraštaja na čije vaspitanje utiču.

Akcija „Pregled za sve“, koju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, sprovode Eucerin Srbija i Fond B 92, traje već dve godine. U okviru akcije već su preduzete mnoge aktivnosti u cilju opremanja naših zdravstvenih ustanova dermoskopima neophodnim za precizniju dijagnostiku potencijalno opasnih promena na koži i edukacije zdravstvenih radnika u oblasti dermoskopije.

Kako je osnovni cillj akcije „Pregled za sve“ povećanje broja rano otkrivenih opasnih promena na koži i promena porazne statistike o broju obolelih od raka kože u Srbiji, organizatori akcije zahvaljuju se Sekretarijatu za sport i omladinu i upravi SC „Taš“ što su prepoznali važnost informisanja građana o preventivnim merama koje bi trebalo preduzimati kako bi se samanjio rizik neželjenog dejstva sunčevog zračenja na kožu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Sportisti, treneri i roditelji – primer odgovornog ponašanja na suncu”


« Čizme za kojima je poludeo modni svet

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook