Španski metar 2014: Prozor u najbolji španski film

dana Jun2 2014

Kao i prethodnih godina, publici u Beogradu i Novom Sadu predstavljena su  najnovija ostvarenja filmske produkcije na španskom jeziku, od kojih je većina ovenčana najprestižnijim nagradama španske kinematografije, nagradama Goja. Uz najraznovrsniju ponudu žanrova, želja im je bila  da domaćoj publici predstave današnje špansko društvo i na taj način je upoznamo sa našom kinematografijom i, u krajnjem, našim jezikom i kulturom.

Skoro svi od 10 filmova koji su prikazani u ovogodišnjoj smotri snimljeni su 2013. godine. Dominiraju drame, od romantičnog „Stokholma“ Rodriga Sorogojena, preko porodične odiseje „15 godina i jedan dan“ Grasije Kerehete i „Svi joj želimo sve najbolje“ rediteljke Mar Kol, pa do izvorne drame „Na ivici“, debitantskog ostvarenja Fernanda Franka.

Komediju je predstavio „Život je lak dok žmuriš“, road movie Davida Truebe, koji je osvojio 6 nagrada Goja, kao i „Velika španska familija“ – autentična tragikomedija života koju je režirao Danijel Sanćes Arevalo, u kojoj se kroz fudbal spajaju prijateljstvo i ljubav.

Posebnu pažnju zaslužuje film koji je  otvoriti festival, „Veštičarke i bičarke“. Humor, groteskni likovi koji vode nadrealne dijaloge, tipične za bezgranične svetove reditelja Aleksa de la Iglesije, čine nemogućim svrstati ga u jedan određeni žanr: komedija, naučna fantastika, horor… Dobitnik 8 nagrada Goja, uključujući i nagradu za najbolju sporednu glumicu (Terele Paves).

U okviru biografskog žanra prikazan je  film Venture Ponsa, „Jedan susret u Ženevi,“ popodnevni razgovor koji vode spisateljica Merse Rodoreda, otkrivajući tom prilikom tajne čitavog jednog života, i književni kritičar Đozep Marija Kasteljet. Takođe, tu je i dokumentarni film „Putovanje na početak,“ hronika o duhovnom putovanju reditelja Leona Siminijanija.

 

 


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Španski metar 2014: Prozor u najbolji španski film”


« Dodeljena PRiZNANJA PRofesionalcima

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook