Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija u Božidarcu

dana Nov27 2018

Otvaranje izložbe fotografija Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija zakazano je za utorak, 27. novembar, sa početkom u 19 časova u galeriji Božidarca. Fotografije koje su prikupljali sa raznih strana prikazuju privredno-društveni i kulturni život Beograđana i Beograđanki u šestoj dekadi dvadesetog veka.

Izložba pored fotodokumenata biće upotpunjena i sa autentičnim predmetima iz tog perioda kao što su gramofonske ploče, komadi nameštaja, plakati i drugih artefakata toga doba. Nakon otvaranja uslediće i projekcija dokumentarnog filma posvećen Trstu i čuvenim trgu Ponte Roso. Omiljenim shoping centrom tadašnjih Jugoslovena.

Neke od asocijacija koje ćete moći da vidite kroz fotografije će biti moda šezdesetih, arhitektura, počeci televizije, panorama Beograda, VIS-ovi, ploče, Tito, Nesvrstani, plakati filmova, reklama i drugi događaji koji su fotodokumentovani.

Šezdesete su u Evropi bile godine Berlinskog zida i Gvozdene zavese, a kontinent podeljen na dva bloka: istočni i zapadni. Međutim, barijera se počela otvarati u Trstu. 1962. godine bilo je 2,6 miliona prelazaka. A 20 godina pre pada Berlinskog zida, do 1969, zabeleženo je 58 miliona prelazaka granice. Svi su bili iz ekonomskih razloga. Italijani su u Jugoslaviju dolazili zbog jeftinijeg benzina i prehrambenih proizvoda, a  Jugosloveni su u Italiju odlazili da kupuju stvari koje im nisu bile dostupne u njihovoj zemlji. Svake subote, jugoslovenski kupci turisti su punili njihove radnje, ulice i trgove.

Izložba Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija je poslednji programski deo projekta Vračarski vremeplov kroz 60-te. Projekat je podržan od strane Gradske opštine Vračar. Ulaz je besplatan.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija u Božidarcu”


« Iznanađenja i emocije na svečanosti Serbia Fashion Avards

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook