Serbia Fashion Week vraća modu u Srbiju na velika vrata

dana Oct18 2014

Jedan od najvažnijih ciljeva Serbia Fashion Week-a predstavlja razvoj tekstilne industrije. Tim povodom, specijalni gost ove manifestacije je gradonačelnik holandske modne prestonice, grada Mastrihta, Onno Hoes.

Konferencija kojoj su prisustvovali gradonačelnik Mastrihta, zamenik gradonačelnika Novog Sada, Borko Ilić, predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat, osnivač modnog festivala Fashion Clash, Branko Popović i sekretar Udruženja za tekstil u Privrednoj komori Srbije, Milorad Vasiljević, bila je samo uvertira za naredne korake koje će preduzeti Srpska nedelja mode u cilju razvoja modne industrije.

U Gradskoj kući,  u Novom Sadu, predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat, potpisala je i Protokol o saradnji sa jednim od najvećih modnih festivala u Evropi, Fashion Clash-om. Posle zvaničnog potpisivanja ugovora, Svetlana Horvat istakla je da ova saradnja, kao i cela organizacija Serbia Fashion Week-a ima višestruki cilj i da pored vitalizovanja modne privrede, ovaj festival ima kulturni, ekonomski i edukativni značaj.

Četvrti dan Nacionalne nedelje mode, počeo je takođe uz seminar koji je ujedno bio najposećeniji seminar Serbia Fashion Week-a pod nazivom “Art and Fashion photography”. Sjajno predavanje održao je francuski fotograf Thomas Devaux, čije su fotografije jedinstvene po mnogo čemu –u prvi mah deluju kao slikarsko delo, a za svaku fotografiju Devaux je koristio dvadeset modela kako bi napravio jednu savršenu ženu, te je na taj način kombinovao oči jedne devojke, obraze druge, uši treće i td. Prisutnima je objasnio kako je, od modnog postao umetnički fotograf, koji izlaže u galerijama i muzejima širom sveta. Thomas Devaux  je tražio sebe na putu od prestižnih magazina do umetnosti. Na njegovim fotografijama prvo su bili manekeni i manekenke, dok se sada sve više okreće običnom čoveku i modele traži čak i u supermarketu. Među njegovim brojnim fanovima nalazi se i svetski poznati reditelj, David Lynch koji je čak organizovao jednu od izložbi Devaux-ovih fotografija.

Kao i svake noći, Nedelja mode nastavila se u hotelu Park. Gromkim aplauzom, publika je dočekala Vasilija Kovačeva koji  je na Serbia Fashion Week-u predstavio “pustinjski karavan” tako što su se kreacije nizale od svetlucavih boja peska do toplih nijansi zemlje. Podilazeći onome što je dopadljivo, uspeo je da zadovolji potrebu žene da se oseti elegantnom, a u isto vreme borbenom. Inspiraciju je tražio u posebnoj energiji pustinjske ruže, koju je i publika osetila te ga nagradila snažnim aplauzom. Kao plod saradnje Serbia Fashion Week-a sa Poland Fashion Week-om,  sa ponosom je najavljeno Vasilijevo predstavljanje na Poljskoj nedelji mode, jednoj od najprestižnijih Nedelja mode u Evropi.

Bata Spasojević, koji je oduševio publiku Serbia Fashion Week-a, prikazao je kolekciju koja najavljuje proleće/leto 2015. Istakao je spoj nove energije, svetskih trendova i ličnog pečata. Uneo je novine poput floralnih motiva, ekspresija boja, ali je i ostao pri svojim jakim linijama. Inspiraciju je tražio u muzici, u hard rock-u, koji, kako navodi kreator, daje osećaj moći. Bata Spasojević je pohvalio organizaciju Serbia Fashion Week-a koja mu je donela uspeh i kada je u pitanju Show room, odnosno prodaja izloženih kreacija dizajnera.

Kreatorka iz Poljske, Iga Szuchiewicz, predstavila je lagane haljine u kojima se žena oseća prijatno. Istakla je visoki struk na haljinama, dok je na ženskim pantalonama naglasila džepove. Ona se udaljila od isticanja ženskih oblina, ali se jednostavnim stilom približila ženstvenosti te u njenoj kolekciji preovlađuju nežni tonovi.

Brend Iskon mode prikazao je kreacije tri dizajnerke tokom Serbia Fashion Week-a. Iako po stilu veoma različite, sve tri kolekcije ističu prirodne materijale.  Kreacije su inspirisane srpskim, meksičkim i indijskim foklorom, ukrašene vezom i rukom oslikanim detaljima. Iskon mode koristi prirodne materijale, poput pamuka, lana i  svile. Svaka kreacija je unikat i nastala je ručnim radom, što je publici posebno bilo zanimljivo.

Četvrto veče Srpske nedelje mode otvorile su revije kreatorki  Vesna Milošević, SIA V. Lingerie i Ivana Murišić.

Vesna Milošević imala je prvu samostalnu reviju, te je njeno uzbuđenje i energiju prenela i na pistu, a elegancijom i prefinošću krupnog nakita naišla na divljenje publike. Ogrlice od poludragog kamenja i kristala, kako je izjavila Vesna, namenjene su  jakoj i modernoj ženi, koja ga može nositi u različitim prilikama.

Kreatorka iz Bugarske, SIA V. Lingerie prikazala je kolekciju donjeg veša. Koristila je rozu, sivu, kao i standardnu crnu i belu, dok je rubove ukrasila čipkom.

Crnogorska kreatorka Ivana Murušić predstavila se kreacijama od kože i muslina, namenjenim hrabroj i samosvesnoj ženi, a mogle su se primetiti isprepletane linije raznih boja koje su krasile kratke haljine. Reakcije stručnjaka, ali i publike su bile sjajne, te bi se reklo da ovu mladu umetnicu očekuje uspešna karijera .

U naredna dva dana očekuju nas kreacije neverovatnih dizajnera kao što su Eymeric Francois, Verica Rakočević, Krisztin Martin, Danijela Božić, Florin Dobre , Andreea Dogaru i Belma Tvico – Stambol, kao i svečana dodela nagrada Serbia Fashion Awards, kada će stručni žiri, na čelu sa Donald-om Potard-om, nekadašnjim generalnim direktorom modne kuće Jean Paul Gaultier, dodeliti nagrade u čak 16 kategorija
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Serbia Fashion Week vraća modu u Srbiju na velika vrata”


« Završena deveta Beogradska nedelja dizajna

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook