Scensko čitanje drame LJUDOŽDERKA, 19. 05. na sceni Radionica

dana May18 2019

Scensko čitanje teksta Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, biće održano 19. maja (18.00) u „Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulici Gundulićev venac 50.

Režija je poverena Ani Konstantinović, a u podeli su Zorana Bećić Đorđević, Lidija Pletl, Ljiljana Blagojević, Marija Vicković, Vladan Gajović, Ljubivoje Tadić i Slobodan Beštić.

Tekst „Ljudožderka“ Lejle Kalamujić drugo je u nizu javnih čitanja savremenih autora iz regiona na sceni Radionica Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Ljudožderka je dramski tekst koji pokušava da progovori o raspadu Jugoslavije i njegovim posledicama na primeru jedne porodice. Jedina neobičnost te porodice u srećnim osamdesetim je smrt mlade žene, iza koje je ostala ćerka, koja je i glavna protagonistinja drame. Upražnjeno mesto majke njeni najbliži srodnici (majčini i očevi roditelji) pokušavaju da upotpune pričom o veličini i snazi zemlje u kojoj žive, i u koju je njena majka potpuno verovala. Tako, nesrećne devedesete za nju donose, možemo da kažemo, drugu smrt majke. Te godine donose i saznanje da je njena porodica (celi njen svet) zapravo neobična i po tome što je čine različiti etnički identiteti – kaže Lejla Kalamujić.

Prema njenim rečima, rat će podeliti porodicu, samim tim i njenu pripadnost, koja se otada pa nadalje stalno kreće po ivicama omeđenih granica.

– Smenjuju se izbeglištvo u Šid, povratak u ratno Sarajevo, potom česti odlasci u Bijeljinu. Pokušaj pronalaska novog identiteta, lečenje na psihijatrijskoj klinici… Što je jednom puklo, više se nikako ne da sastaviti. Sve je to izraženo u motivu „ljudožderstva“ koje izjeda nju samu, i ljude oko nje. Na kraju, Ljudožderka je i krivica u svima nama, koja nas proždire, ali i spaja u saznanju da smo mogli i morali bolje – smatra autorka komada.

Novi scenski prostor „Radionica“, otvoren je 23. aprila javnim čitanjem komada Tanje Šljivar “Kao i sve slobodne devojke”, u režiji Ivane Vujić.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Scensko čitanje drame LJUDOŽDERKA, 19. 05. na sceni Radionica”


« Povratak džeza na Vračar

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook