Savremeni život kulturnog nasleđa u Etnografskom muzeju

dana Jun27 2016

 

U Etnografskom muzeju  zvanično je otvorena izložba New spirit of Heritage / Savremen život kulturnog nasleđa koja je upriličena povodom 25 godia rada Modnog studija Click.

Otvaranje postavke upriličeno je upravo na Clickov rođendan, a organizatori žele da ukažu na činjenicu da je odevanje  u uskoj vezi sa tradicijom i razvojem jednog društva.

 

Stvaranje odeće je, pored vremenskog preplitanja, izloženo i prostornom uticaju. Kao deo kulture i običaja jednog naroda odevanje potiče kako iz originalnog tako i iz pozajmljenog.  Kada je odevanje moderno to preplitanje domaćeg i stranog postaje naročito vidljivo jer moda putuje brzo i deluje globalno. Kulturno nasleđe daje „živost“ modi, a moda život savremnom nasleđu. Moda predstavlja savremeni kulturni izraz jednog društva, sredstvo kulturne razmene i dijaloga.

Upravo iz tog razloga ova izložba je podsetnik na projekte koje je MS Click realizovao u saradnji sa Etnografskim muzejom od 1994 godine, a izloženi su i novi modeli realizovani od strane domaćih i inostranih dizajnera čija inspiracija je specijalno za ovu priliku bila tradicija naših prostora.

Izložbu su svečano otvorili direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković i direktor Modnog studija Click Nenad Radujević, a postavka će biti aktuelna do 19. juna.

Autori modela:  Dobrila Smiljanić, JSP – Jelena i Svetlana Proković, Tamara Radivojević, Doda Komad, Evica Milovanov Penezić,  Verica Rakočević, Gordana Ćirić Krstić, Dijana Macura, Valentina Obradović, Igor Todorović, Ana Ljubinković, Sonja Krstić, Svetlana Jaćović, George Styler, Svetlana Pavlović, Nataša Šarić, Valentina Feher, Tijana Milutinović, Ljudmila Stratimirović, Nenad Stojaković, Futura (Holland), Michal Hidas (Israel), Peter Moivrin, Nataša Peršuh, Metod Črešnar  (Slovenia), Conny Croenwegen, Jan Jansen Nhat-Vu Dang (Holland), Ana Leković – Mona, Ivko design team.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Savremeni život kulturnog nasleđa u Etnografskom muzeju”


« Odžana konferencija povodom početka Bašta festa

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook