Savamala epicentar “održivih utopija”

dana Jun9 2014

Otvaranje šestog po redu Mikser festivala je proteklo u znaku heroja, sugrađana koji su nesebično prethodnih nedelja pomagali drugima, kojima je posvećen kratki film u produkciji Mikser tima. Festival je otvorila Maja Lalić, kreativni direktor Miksera, a ceremoniju je uveličao nastup vojnog orkestra “Stanislav Binički”.

„Mesecima smo vredno radili na pripremi programa festivala pod okriljem teme „Održiva utopija“ sa idejom da tokom ova četiri dana u Savamali pokažemo da drugačiji, humaniji izbori u razvoju gradova i društva i te kako postoje. Okupili smo ljude iz celog sveta koji aktivno žive i sprovode svoje lične i profesionalne utopije u realnost. Nedavni nemii događaji su aktuelizovali naše teme i stavili snažan pečat solidranosti na naše delovanje u okviru Mikser festivala 2014 i inspirisali nas da i u mirnodopskim uslovima nastavimo promovisnje ideje da razvoj gradova ne podrazumeva samo izgradnju samo fizičke infrastrukture, već uspostavljanje brojnih međuljudskih drušvenih odnosa u kojima empatija i solidarnost igraju ključnu ulogu“, rekla je Maja Lalić povodom otvaranja Mikser festivala 2014.

Prve festivalske večeri, u dupke punom prostoru Depo magacina nastupili su neki od najboljih domaćih rok bendova: “Plejboj”, “Jarboli”, “E-play”, kao i ad-hoc sastav “Trese, lupa, udara”. Od petka se čitava Savamala pretvara u stecište kreativne energije i interesantnih dešavanja, a festivalski sadržaji dostupni su već od 12 časova.

Posetioci drugog dana festivala mogli su da prošetaju do Španske kuće, čiju unutrašljost oslikava umetnički kolektiv iz Madrida, Boa Mištura, i otkriju koju srpsku poslovicu će ispisati na zidovima ovog zapuštenog zdanja, kao i da budu svedoci završnih radova na muralu “Imitacija života broj 9” iznad Mikser House-a, za koji je zadužen dvojac iz Švajcarske “Nevercew”.

Takođe su mogli da preispitaju čin pljuvanja i saznaju da li on može da se tumači u pravcu sađenja lepše i razigranije mogućnosti,zajedno sa umetnico Karmen C. Vong u gastro performansu “Saosećajno pljuvanje” na stepeništu ispod Brankovog mosta, ali i da istraže i izrazesvoje misli kroz preformans “Čin pisanja” Šelbatre Jašari, u kojem je umetnica, sedeći na stolici gornjeg dela tela pokrivenim burkom i otkrivenih nogu.

Otvorene su i izložbe “(Est)etika turbo-folka” u Karađorđevoj 40, “3×3” u koncept baru Zavod, kao i intermedijalnu video instalaciju u Simpo studiju (Hercegovačka 4), “Youtopia / yo͞oˈtōpēə”, koja nastaje kao rezultat zvučnog i govornog performansa u izvođenju stanovnika Savamale i posetilaca Mikser festivala.

Mikser festival se, u skladu sa tradicijom, i ove godine stavlja u funkciju  jedinstvenog poligona za realizaciju ideja neafirmisanih talenata iz oblasti dizajna. Odabrani mladi dizajneri su  dobili  šansu da predstave svoja viđenja “Održive utopije” i odgovore na to kako vide doprinos dizajna opštem društvenom boljitku. Pored već etabliranih Mikserovih talent platformi  „Ghost Project“ i „Young Balkan Designers“, predstaviće se i projekat Hrvatskog dizajnerskog društva „Hungry designers“. Selekciju radova mladih dizajnera sa konkursa “Ghost project” moći ćete da pogledate u salonskom stanu u Crnogorskoj 8, dok će se pobednički radovi konkursa “Mladi balkanski dizajneri” i “Gladni dizajneri” predstaviti u Mikser House-u.

Panel diskusije u okviru programskog segmenta “Mikser razgovori”bavile su se temama kreativnih industrija i turizma i obuhvatiće konferenciju „Stvaranje kulturnog i kreativnog potencijala za razvoj turizma“ koja je deo projekta „Dunavska festivalska mreža“ i ima za cilj da predstavi potencijal domaće kreativne industrije kao razvojnog faktora, pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja, i pozicioniranje Srbije na međunarodnom tržištu.

Najmlađi posetioci festivala su u okviru prorgama Mikser kids,  imali priliku da razviju maštu i kreativne sposobnosti, nauče nešto novo i dobro se zabave, na nizu dečjih radionica i programa, specijalno kreiranih za decu.

Tokom festivala posetioci su imali priliku da pronađu jedinstveni dizajnerske detalje, kup vintage garderobu ili komade starog nameštaja, gustiraju ukusne i jedinstvene slatkiše i slaniše, usreće mališane zanimljivom igračkom ili se jednostavno prepuste kreativnom komešanju nesvakidašnje pijace u Travničkoj ulici, tradicionalnom Mikser bazaru.

Fotografije: Bojana Janjić

Večernji program bio je rezervisan za “Drugačiji bioskop” na otvorenom,koji je ponudio publici drugačiji pogled na gradove i njihove stanovnike.

Zahvaljući saradnji Miksera i Dunavske festivalske mreže (DFN) publiku u Mikser House-u je uživala u jedinstvenom muzičko-scenskom doživljaju uz tematski video pod nazivom „Odvraćanje”, sastava “Secret Life” koji je premijerno nastupao na Mikser festivalu, a koji čine članovi grupe “Vrooom” – Tamara Kojić i Marko Grubić, Džemal Al Kisvani, član benda „Svi na pod“, Andrijana Belović, članica hora „Collegium musicum“ i Maja Ivanović, diplomirani etno-muzikolog.

Red Bull Music academy je iste večeri u Depo magacinu prirediila all night long ugođaj za ljubitelje elektronske muzike uz čuvenog Egyptian Lover-a koji uz veoma dinamičan nastup rame uz rame sa Jamie Jupiterom i odabranom ekipom domaćih DJ-eva.

Sav prihod od prodatih karata za muzički program Mikser festivala ide u fond za pomoć ugroženima u poplavama.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Savamala epicentar “održivih utopija””


« Doktori i Kristina Kovač spot “Umiru jeleni”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook