Samo 1.6% slepih i slabovidnih ima posao u Srbiji

dana Aug8 2018

Među više od 12.000 slepih i slabovidih u Srbiji samo njih oko 200 ima stalni posao a oko njih 400 povremeno budu angažovani na nekom poslu. Često ih poslodavci zapošljavaju samo ako uz to mogu da dobiju određene poreske olakšice i nakon toga im daju otkaz.

Među njima je sve više onih koji žele da steknu akademsko zvanje a njihov trud je poruka svima koji poseduju bogatstvo vida da ipak nije toliko teško učiti i da je volja najvažniji sastojak uspeha. Takođe i oni koji nemaju završene studije su vrlo motivisani da rade i poslove za koje im čulo vida nije preko potrebno.

Odlični poslovi za sve njih prema našem istraživanju bi bili: operateri u call centrima (preko 4000 otvorenih pozicija trenutno), radio spikeri, fizioterapeuti, profesori pevanja (muzike uopšte), berzanski brokeri, finansijski savetnici… Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji živi više od 12.000 slepih, među kojima je veoma malo onih koji mogu da se kreću samostalno, odnosno uz pomoć belog štapa.

Kretanje im je otežano pre svega zbog nepostojanja odgovarajuće zvučne signalizacije u saobraćaju (na semaforima najčešće) niti reljefnih ploča duž svih ulica kojima se kreću.
Slepi i slabovidi ističu da shvataju da je položaj svih stanovnika Srbije težak što se zaposlenja tiče. Primećuju da su vrlo često i sami odbijeni na nekom konkursu ne zbog nedostatka čula vida nego zbog nedostatka VEZE.

Da bi primetili kakvo je stanje u državi nije potrebno otvoriti oči već um. Neki ljudi svet osećaju dušom, čuju uhom, upoznaju dodirima prstiju i ako ga očima ne vide mnogo ali bolju sliku o njemu imaju nego oni koji ceo život žive širom zatvorenih očiju.


Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Samo 1.6% slepih i slabovidnih ima posao u Srbiji”


« Muzički pedagog Aleksandra Branković: ljubav prema muzici vodi ka uspehu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook