Sajam fotografije 2013.

dana Dec24 2013

Sajam fotografije 2013. biće održan u periodu od 24. do 28. decembra 2013. godine, a svečano otvaranje zakazano je za utorak, 24. decembar u 16h, u galeriji ARTGET KCB-a. Tokom trajanja sajma biće održane radionice, okrugli sto kao i prodaja fotografija i knjiga i časopisa vezanih za fotografiju.

Utorak, 24. i sreda, 25. decembar 2013.
Fotografsku radionicu IZLOŽBA U NASTAJANJU organizuju časopis ReFoto i Kulturni centar Beograda i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu – Odsek Kostim / Modul Scenski kostim

Mentori: redovni profesor Ljiljana Petrović i docent Svetlana Cvijanović

Autorke kostima: Katarina Despotović, Vanja Đurović, Sofija Jovandić, Milica Požar, Katarina Radović, Irina Somborac

  •     Modni studio Click
  •     Refot B
  •     Perollo
  •     Paparel Masks

Na dvodnevnoj radionici odabrani čitaoci časopisa Refoto imaju priliku da fotografišu kostime studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koji su pod mentorstvom red. profesora Ljiljane Petrović i docenta Svetlane Cvijanović realizovani na Odseku Kostim / Modul Scenski kostim, kao i maske Aleksandra Saše Škorića (Paparel Masks). Kostime i maske nose modeli Modnog studija Click, koji brine i za odgovarajuće frizure i šminku.

Snimanje će se odvijati pod mentorstvom dvoje fotografa, Milana Živkovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Refoto i Milice Mrvić, urednice portala Refoto.rs.

Ova radionica je svojevrsna prezentacija izložbe u nastajanju jer će izabrane fotografije, nakon obrade u Fotošopu od strane Milana Živkovića, biti odštampane na Epson ploteru koji je obezbedila firma Perollo. Tako pripremljene i odštampane fotografije naći će se na zidovima Galerije Artget, što znači da će izložba rasti iz sata u sat.

Učesnici i posetioci radionice dobiće uvid u sam proces pripreme fotografskog seta, toka fotografisanja na zadatu temu, postprodukcije i, na kraju, štampe i izlaganja.

Kao i svaka izložba, i ova u nastajanju će narednog dana dobiti svoj katalog kao trajno podsećanje na proces i rezultate održane radionice.

Organizatori radionice na ovaj način daju dodatni i zajednički doprinos obrazovanju u oblasti fotografije i vizuelne kulture kojima se, svako na svoj način, bave već više decenija.

Radionica se oba dana odvija od 16 do 19 sati.

Četvrtak, 26. decembar 2013, u 18 sati
Okrugli sto MARKIRANJE FOTOGRAFIJE

Učestvuju: prof. dr Milanka Todić (Fakultet primenjenih umetnosti), moderatorka,

Radovan Cukić (Muzej istorije Jugoslavije), Vesna Danilović (Kulturni centar Beograda), dr Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), doc Vladimir Tatarević (Fakultet primenjenih umetnosti) i Zoran Trtica (FotoMuzej)

Fotografija se danas masovno distribuira i umnožava na internet platformama od baza podataka do on-line muzejskih kolekcija, i premda se situacija čini krajnje haotičnom i u virtuelnom svetu slobodnog  proticanja slika postoje pravila i pisane obavezujuće odredbe. Učesnici tribine će predstaviti neke ključne i međunarodno važeće standarde i konvencije u fotografskoj produkciji – od signiranja umetničke fotografije kao kolekcionarskog artefakata do njenog izlaganja i arhivirinja. U formatu digitalne slike, fotografija doživljava renesansu jer ona je medijum koji omogućava pretraživanje ne samo on-line trgovina već i istraživanje privatnih i javnih umetničkih i fotografskih kolekcija. Fotografske baze podataka predstavljaju dinamičan i ekspanzivan sistem čija je stalna dostupnost izbrisala prostorne i vremenske granice u komunikaciji.

Od 24. decembra 2013. u Galeriji Artget, Kulturni centar Beograda ustanoljava trajni punkt za prodaju fotografija i knjiga i časopisa vezanih za fotografiju. Od početka ovogodišnjeg Sajma fotografije na ovom mestu će posetioci moći da steknu uvid u produkciju i kupe časopise i knjige prevashodno domaćih izdavača, a od 2014. godine će se u prodaji naći i signirane fotografije autora koji su izlagali u ovoj galeriji, kao i sve veći broj naslova domaćih i stranih autora i izdavača.

Na ovaj način Kulturni centar Beograda želi da, pored specijalizovane fotografske galerije, izdavačke i edukativne delatnosti, dodatno doprinese širenju uvida, uspostavljanju standarda i stvaranju tržišta u oblasti fotografske slike.

Prodajni punkt će biti otvoren tokom trajanja izložbi u Galeriji Artget, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 20 sati.

Koncepcija i organizacija Sajma fotografije 2013: Vesna Danilović, Milica Mrvić, Milica Stanković-Đorđević, Ivana Tomanović

Rad Galerije Artget podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Sajam fotografije 2013.”


« Victoria Beckham otvara vrata ličnog modnog carstva

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook