Robert Del Naja iz Massive Attacka je Banksy?

dana Feb12 2018

Kada se govori i street art umetnosti, poznato ime je Banksy. Međutim, njegov identitet je već više od 20 godina prava misterija. Za poznatog britanskog crtača se pretpostavlja da je iz Bristola i da je rođen 1974. Svojim satiričnim i crnim humorom inspirisanim grafitima, Banksy često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom. Među njegovim poznatim radovima su oslikavanje izraelskog zida na Zapadnoj obali idiličnim prizorima, postavljanje svojih slika u poznate muzeje, te postavljanje izložbe sa živim oslikanim životinjama.

Umetnost ovog street artiste zapravo pronalazi svoj izraz na ulicama i u javnoj dimenziji urbanog prostora, stvarajući radove koji se bave pitanjima poput apsurdnosti zapadnog društva, manipulacije medijima, homologacije, zverstvima rata, zagađenjem, eksploatacijom dece, brutalnosti policijske represije i zlostavljanja životinja. Za prenos ovih poruka Bansky koristi širok spektar subjekata, kao što su majmuni, pacovi (sada već poznati pacovi), policija, ali i deca, mačke kao i članovi kraljevske porodice.

Međutim, iako je njegova umetnost slobodna i namenjena svima, murali ovog antikomformiste i antikapitaliste, koji se bez dozvole umetnika prodaju na aukcijama, dostižu cenu od više stotina hiljada dolara.

“Zid je jako oružje. Jedno od najgorih, sa kojim možete napadnuti i povrediti nekog. Banksy”

Mnogi veruju da nije reč samo o jednom umetniku, već o grupi umetnika, čiji identitet se već godinama pokušava razotkriti. Međutim, pre nekoliko meseci, sasvim slučajno u jednom intervjuu, poznati britanski producent Goldie, kada je govorio o strett artu, izgovorio je ime Robert, umesto Banksy. Poznato je da su Robert Del Naja, osnivač bristolske grupe Massive Attack i Banksy prijatelji, ali ne i to da je možda Robert, upravo on ili jedan od Banksyjevih lidera. Sada se postavlja pitanje, da li je Robert del Naja, zaista Banksy? 

U isto vreme, novinar Craig Williams  koji već godinama prati Banksyjeve murale širom sveta, potvrdio je da su se u najmanje šest slučajeva njegovi radovi pojavljivali neposredno pre ili posle nastupa Massive Attacka u određenim gradovima, a sve to u poslednjih 12 godina.

“Umetnost koju gledamo pravi samo nekoliko odabranih ljudi. Mala grupa stvara, promoviše, kupuje, prikazuje i odlučuje o uspehu umetnosti. Banksy”

Potom, Robert Del Naja pojavljuje se u Banksijevom dokumentarcu “Exit Through The Gift Shop“, gde govori o prijateljstvu sa njim, a streetart umetnik potom svoje radove objavljuje u knjizi Roberta Del Naje “3D and the Art of Massive Attack”.

Iako kaže da bi to bilo lepo, Robert Del Naja je i ranije bio pitan da li je on Banksy, ali je na to uvek odgovarao da je on grafite crtao svega tri godine pre nego što se posvetio muzici. Takođe, i sam Banksy se distancirao od muzičara, navodeći da je Robert mnogo star za ono što on radi.

Banksy je takođe potvrdio da skriva sebe od javnosti jer mu to mnogo olakšava rad. Negov identitet na filmu ili ponekad u javnosti je uvek zaštićen. On takođe ističe da mora da sačuva svoj identitet zbog ilegalne prirode onoga što radi.

Svakako još uvek ne postoje jasni dokazi da je osnivač najpoznatijeg britanskog benda novijeg pravca, sada i najpoznatiji ulični umetnik na svetu. A kada bi tako i bilo, nekako bi previše bilo cool, zar ne?

Tatjana ĐorđevićBez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Robert Del Naja iz Massive Attacka je Banksy?”


« Nedelja mode u Njujorku-street style koji ostavlja bez teksta

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook