Rezidencija Švajcarske: Predstavljen “Staying here with you”

dana Dec15 2017

Rezidencija ambasadora Švajcarske je ponovo otvorila vrata za umetnost. U okviru kustoskog projekta „Staying here with you“ performanse su izveli Katja Šenker, višestruko nagrađivana, međunarodno priznata švajcarska umetnica i istaknuti srpski umetnik, internacionalne reputacije, Ivan Grubanov. Pored performansa u rezidenciji su predstavljene i njihove instalacije i video radovi, a kustoskinje ovog projekta su Ester Maria Jungo iz Švajcarske i Ksenija Samardžija iz Srbije.

„Švajcarska rezidencija u Beogradu je prostor otvoren za nova kulturna iskustva, mesto susreta švajcarskih i srpskih umetnika. To pokazuje i sinoćni susret Ivana Grubanova iz Srbije i Katje Šenker iz Švajcarske.

Katja koristi prostorije švajcarske rezidencije da izvede svoje performanse, ukrštajući fizički napor i psihološku snagu, dok Ivan nastavlja svoju seriju javnih konfrontacija sa Prošlošću, stavljajući umetnika u kontekst svedoka i aktivnog društvenog učesnika.

Razmena po principu ljudi ljudima, ostaje okosnica švajcarsko-srpskih odnosa. Moj najveći prioritet je da dovedem u Srbiju švajcarske umetnike koji će zajedno sa srpskim stvaraocima aktivno promovisati sučeljavanje stavova i pristupa umetnosti. Performansi koji su se sinoć odigrali u rezidenciji Švajcarske upravo ispoljavaju ovu težnju“, izjavio je Nj.E. ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

Staying here with you uključuje u dijalog umetnika i prostor. Polazi od razmatranja osnovnog pojma pripadanja i nastojanja da se uoče polja zajedničkog razumevanja i prihvatanja uprkos političkim, istorijskim, kulturnim i ekonomskim razlikama. Kroz kustosku saradnju, identifikuju se globalne teme – identitet, telesnost, trajnost, pitanja teritorija i nacija kojima se definišu i preispituju osnovne ljudske potrebe za slobodom i individualnošću“, ističu kustoskinje.

„Performansima Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji švajcarskog ambasadora u Beogradu, istražuju se i preispituju polja učestalih nesigurnosti, stalnih promena, kao i potreba da se odredi i definiše prostor kao zajednički element pripadanja“, objašnjava Ksenija Samardžija.

Projekat „Staying here with you” je realizovan uz podršku Ambasade Švajcarske i Švajcarskog fonda za kulturu u Srbiji i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Rezidencija Švajcarske: Predstavljen “Staying here with you””


« Čovek delfin otvara 21. Međunarodni festival podvodnog filma

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook