Prva JCI biciklistička trka u Novom Sadu

dana Sep21 2017

U subotu 23. septembra u Novom Sadu, sa početkom u 10h, u planu je da se održi biciklistička trka koju za sve Novosađane po prvi put priprema omladinska organizacija JCI Novi Sad. Dovoljno je da imate dobru volju i jedan bicikl i već možete da se prijavite za trku. No, takmičarski duh ovde je samo deo igre – ono što je ključno jeste da se organizovanjem ovakve vrste događaja i učestvovanjem u njemu doprinosi viziji Novog Sada kao lepšeg, pametnijeg i zelenijeg mesta za život. 

Sa predsednicom organizacije JCI Novi Sad, Danijelom Medić, razgovarali smo o trci koja se bliži.   

Gradska trka ovog tipa održava se po prvi put u Novom Sadu. Ko stoji iza ideje i organizacije ovog projekta?

Naša organizacija okuplja ljude različitih profila i interesovanja. Tako smo u junu ove godine primili nove članove, koji su odmah pokazali inicijativu tako što su izneli ideju za ovaj projekat. Dakle u pitanju je ideja jednog od naših novih članova, Darka Markovića. On je idejni tvorac i koordinator projekta. Inače je osnivač omladinske zadruge Patrons021 i ima mnogo iskustva u radu sa ljudima i organizovanjem ljudi. U  privatnom životu se pored toga bavi planinarenjem i vozi bicikl.

Ideju su svi članovi prihvatili kao odličan predlog, vrlo brzo je došlo do definisanja jasnih ciljeva i ciljne grupe. Ciljevi su – promocija biciklizma, sporta, zdravog života, bezbednosti u saobraćaju, preduzetništva kod mladih. Ciljna grupa su deca, mladi i odrasli, jednom rečju – svi.

Trka je planirana da se održi na Svetski dan bez automobila, ali je datum malo pomeren?

Tako je. Zapravo Svetski dan bez automobila je centralni događaj u nedelji mobilnosti i obeležava se 22. septembra, sa ciljem promocije ekoloških prevoznih sredstava kao što je bicikl, ali s obzirom na to da je u pitanju petak, nismo hteli da ometamo ljude koji se vraćaju sa posla ili obavljaju redovne aktivnosti, kao i đake koji odlaze odnosno dolaze iz škole, jer se za vreme trke zatvaraju neke saobraćajnice u delu Limana.

Tako da smo shvatili da je subota, 23. septembar pre podne, bolji termin za ovakav događaj pošto će više naših sugrađana biti u prilici da nam se pridruži i dođe da poseti JCI NS Urban Bike Race.

 Šta to znači za naš grad?

Organizovanjem ove trke JCI ima nameru da promoviše važnost pre svega ekologije, dakle, čistiji vazduh sa manje automobilskog smoga, više biciklističkih staza, više zelenila. Pored toga želimo da naglasimo i važnost druženja za mlade i promociju Novog Sada kao grada sa jakom biciklističkom mrežom staza.

Važno nam je i da povežemo organizacije i kompanije koje se bave biciklizmom i opremom za bicikle, te da jačamo sportski duh, naročito kod mladih.

Kako će izgledati trajektorija trke, t.j. kroz koje delove grada će prolaziti staza?

Ruta je tačno nacrtana na mapi.

Start i cilj su na sportskim igralištima. Poenta urbane trke je da ona nije ekstremna već urbana, a to znači da se vozi kroz gradsku sredinu – u ovom slučaju to su delovi Limana, a staza vodi kroz dvorišta zgrada, prolaze, parkove, parkinge, itd.

Ko sve može da se takmiči u trci?

Bukvalno svi koji imaju bicikl. Staza nije opasna i mogu je proći deca, ali iz predostrožnosti svi učesnici moraju da daju izjavu pre učestvovanja da u trku ulaze na svoju odgovornost.

Da li je potrebno imati određeni model bicikla?

Ne. S obzirom na to da ovo nije profesionalno takmičenje već revijalno, svi mogu da učestvuju i svi su na istom nivou (različiti biciklovi se takmiče u jednoj trci pa ko pobedi). Ono što je bitno je da svi pripreme svoje bicikle za trku i imaju ispravan i bezbedan bicikl na trci.

Na finišu trke svi učesnici i posetioci  imaće priliku da urade manji servis bicikla na štandu Invicta bike-a i Ris cycling-a.

Šta očekuje pobednike u trci?

Pobednici će biti u mogućnosti da osvoje pehar, medalju, knjigu, servis bicikla (Ris cyclling), novčanu nagradu za kupovinu kod Invicta bike-a, besplatnu dostavu kod Eko kurira, godišnje članske karte Parking servisa, itd.

Gde se prijaviti?

Zainteresovani su pozvani da se prijave preko našeg sajta
Jedan komentar, Postavi komentar ili Ping

 1. Nataša

  1

  Poštovani,

  Zbog loših vremenskih uslova i kiše koja ne prestaje da pada već danima, JCI tim je doneo odluku da Urban Bike Race odložimo. Obilne padavine su stvorile blato na stazi koje može da dovede do pada i povreda trkača, a bezbednost trkača nam je na prvom mestu!

  UBR je podržao veliki broj ljubitelja biciklizma i JCI neće odustati od ove ideje. Sačekaćemo lepše vreme i pozvaćemo Vas ponovo sa istim ciljem i energijom.

  Vozite pažljivo !
  JCI NS tim

  21 Sep

Odgovori na “Prva JCI biciklistička trka u Novom Sadu”


« Samo za dame – TAG Heuer Monaco Lady Kingsman specijalna edicija

RSS trendovi

 • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

 • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook