Počinje jubilarni 40. Belgrade Fashion week

dana Oct22 2016

Svečano otvaranje jubilarnog 40. Belgrade Fashion Week-a zakazano je za nedelju 23.oktobar, a biće obeleženo specijalnim događajem u kom će učestvovati dizajneri čiji je rad u čvrstoj vezi sa rastom i razvojem prve Nedelje mode u Istočnoj Evropi.

Zahvaljujući njihovom radu rodila se i živi manifestacija koja se kontinuirano trudi da u produkcionom smislu na pravi način podrži autorsku modu. Na reviji će se pojaviti i brojne zvezde modelinga tog vremena koje su sada ostvareni i uspešni ljudi u oblastima kojima se danas bave.

IZLOŽBA „Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji”, četvrtak 27. oktobar od 20h

Na izložbi će biti prikazani modeli preko 50 modnih kraeatora. Izložba prikazuje razvoj savremene scene autorskog modnog dizajna u Srbiji. Kroz tri vremenska razdoblja, od devedesetih do danas. Izloženi modeli i fotografije pružiće uvid u razvoj estetskih i proizvodnih standarda savremenog srpskog modnog dizajna. Moda je stalno promenjiva oblast umetnosti. Ovo će biti prvi projekat ozbiljnog obima koji će pokušati da sistematizacijom dosadašnjih iskustava široj publici predstavi prošlost dosadašnje kreativnosti, a stručnoj javnosti ponudi okvir za promišljanje budućnosti.
Autori izložbe: mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević.
Muzej primenjenih umetnosti od 27. oktobra do 19. novembra 2016.

PODRŠKA MLADIM AUTORIMA

Belgrade Fashion Week već 20 godina na različite načine podržava mlade dizajnere i razvoj autorske modne scene. U saradnji sa „Fashion Incubatorom“, projektom udruženja „BFW Design Collective“, nakon konkursu B FUTURE na prethodnoj Nedelji mode nagrađne su mlade dizajnerke Katarina Đorđević, Nevena Ivanović i Tatjani Ostojić koje su pored materijala za kolekcije kao nagradu dobile i besplatne revije na 40. Beogradskoj nedelji mode.
Pored ove revije podrška najmlađim talentima ogleda se i kroz predstavljenje radova studenata i diplomaca vodećih modnih akademija kod nas.

PROMOCIJA AKTUELNIH MODNIH TRENDOVA U KOJOJ DOMINIRAJU AUTORSKE KOLEKCIJE

Jedan od najvažnijih aspekata projekta jeste promovisanje aktuelnih modnih trendova samostalnih autora i vodećih brendova. Revija Igora Todorovića biće upriličena u Pozorištu na Terazijama (24.10.), hotel Crowne Plaza (30, 31.10. i 1.11.) će ponovo biti prostor u kom će biti održan najveći broj revija autora i brendova poput: Ane Ljubinković, Sonje Krstić, Svetlane Jaćović, Ane Vasiljević, Budislave Keković, Jelene Stefanović, Sonje Jocić, Aleksandre Lalić, Sisters Code, UGG, Danice Tonšić, Jelene Petijević, Bojane Jovanović, Martini Vesta i Boška Jakovljevića, Ane Trošić Trajković, Lily Tailor, MATES, Marije Sinđelić, brendova Gran Sasso, Borggi, Piumino i predstavnika domaće tekstilne industrije koji su članovi klastera FACTS – Ivko, TFY, Beba Kids, Garinello, Mona…

U Delta City-ju atraktivan program biće organizovan 29. oktobra u režiji Sportine i Esprit-a, a obeležiće ga poslednji modni trendovi, dobra atmosfera i poznate ličnosti. U hotelu Metropol 2. novembra veliku reviju priprema brend Inverno Caldo. Očekuju nas i specifična predstavljanja u okviru Modnih vinjeta (6. novembar, Galerija Štab) kao i prezentacija Ines Janković, odnosno njenog brenda Ines Atelier (Kuća kralja Petra, 5. novembar). Kvalitetan i bogat program 40. Beogradske nedelje mode biće nastavljen u zanimljivom prostoru Dorćol Platz (5-6. 11.) gde će revije imati Iva Stefanović, Vlada Savić i Milica Vukadinović, Jovana Marković, Marko Glavinić, pobednice B Future konkursa kao i studenti modnih akademija. Projekat O3ONE u saradnji sa online platformom Sample vam predstavlja modnu izložbu hrvatskog brenda DIORALOP koji je na 32. Beogradskoj nedelji mode, 2012. godine samostalnom revijom predstavljao Hrvatsku u okviru regionalne modne platforme Zona 45 (Galerija Pro3or, 28.oktobar) Poseban događaj obeležiće još jedna zanimljiva izložba u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, a naslov ovog događaja biće BFW Outstanding moments (8. novembar)!

INTERNACIONALNE PREZENTACIJE NAŠEG DIZAJNA

BFW design Collective predstavlja udruženje dizajnera koji su okupljeni oko Beogradske nedelje mode. Zahvaljujući aktivnostima udruženja, talentu koji poseduju i kvalitetu svojih radova članovi BFW Design Collectve-a sa uspehom predstavljaju svoje modele u Londonu, Amsterdamu, Berlinu, Budimpešti, Los Anđelesu, Njujorku.

Srpski modni dizajn uspešno je prezentovan u Londonu tokom London Fashion Week-a kroz izložbu Belgrade Fashion Week Showcase na kojoj je učestvovalo 20 dizajnera i modnu reviju Ane Ljubinković. George Styler bio je specijalni gost na Berlin Alternative Fashion Week-u. Takođe, on je na LA Fashion Week-u postao izabrani dizajner za promociju nove modne aplikacije YEAY. Po specijalnom pozivu učestvovaće na Sijetl Fashion Week-u. Central Europe Fashion Week u oktobru u Budimpešti predstaviće najtalentovanije dizajnere iz Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Srbije i Hrvatske. Na ovom prestižnom događaju Ana Ljubinković, Svetlana Jaćović, MATES predstaviće svoje kolekcije za proleće-leto 2017. U okviru istog projekta na finalnoj reviji takmičenja za mlade dizajnere nakon više selektivnih krugova učestvovaće Sonja Jocić i Ivana Vorguca. Nakon vrlo zapaženih nastupa na Fashion Week-u u Beogradu i prošle godine u Londonu Vlada Savić ove jeseni imaće u oktobru reviju na Ljubljana Fashion Week-u.
Nove kolekcije ovih dizajnera videćemo i na jubilarnoj Beogradskoj nedelji mode.

BEOGRADSKA NEDELJA MODE KAO DRUŠTVENO ODGOVORAN PROJEKAT

Tradicionalno Beogradska nedelja mode učestvuje i organizuje brojne humanitarne akcije i kampanje za podizanje svesti o najtežim društvenim problemima. Moda kao snažan komunikacioni kanal omogućava da informacije dođu do različitih delova javnosti. Tokom ovogodišnje Beogradske nedelje mode biće promovisan značaj testiranja na HIV, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i partnerskim ustanovama i udruženjima, biće organizovane akcije dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja na HIV ѕa vreme održavanja revija u hotelu Crowne Plaza (30. i 31. oktobra i 1. novembra) i na Dorćol Platzu (3. i 4. novembra) za sve zainteresovane posetioce koji su imali neki rizik u bližoj ili daljoj prošlosti, pri čemu će rezultati testiranja biti dostupni za manje od pola sata. Testiranje je u modi! – glavna je poruka zajedničke aktivacije.

Cilj programa koji prikazuju radove koji su nastajali tokom prethodnih decenija jeste doprinos sistematizovanju dosadašnjih iskustava, zatim razvoj teorije o ovoj grani primenjene umetnosti i afirmacija autorskog modnog stvaralaštva kao značajanog elementa društvenog razvoja. Ne manje važno jeste i upoznavanje šire publike sa estetikom, razvojem i ključnim činiocima srpskog modnog dizajna, a naročito povezivanje sa onim delom javnosti koji ne posećuje modne događaje.

Organizatori imaju želju da Belgrade Fashion Week bude pravi reprezent našeg zajdničkog dvodecenijskog rada i ključ za razumevanje tokova ovdašnje mode.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Počinje jubilarni 40. Belgrade Fashion week”


« Spektakularna modna revija povodom predstavljanja kolekcije KENZO x H&M

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook