Pobednici umetničkog konkursa „Zajednička sreća“

dana Jun16 2014

Kulturna organizacija Mikser objavila je rezultate umetničkog konkursa: “ZAJEDNIČKA SREĆA”, namenjenog mladim umetnicima iz Srbije, snažno motivisanim da daju lični doprinos održivosti ideje o zajedničkoj dobrobiti zajednice.

Od 30 prijava koje su stigle na konkurs, stručni žiri u sastavu: Milica Pekić, kustos, Galerija G12 Hub / Kiosk, Goran Petrović, Škart, Ivan Kucina, arhitekta, prof. Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivan Šuković, umetnik, Crna Gora i Maja Lalić, programski direktor Mikser Festivala, odabrao je 3 pobednička rešenja mladih domaćih umetnika koja će biti realizovana u okviru programa „Umetnost i društvo“ i predstavljena publici ovogodisnjeg Mikser Festivala, rame uz rame sa renomiranim svetskim imenima savremene umetničke scene.

Pobednička rešenja su: „KOMŠIJSKI ČIVILUK“, Ulični mobilijar – Studio “Blatobran”, instalacija „POLICA ZA PROBLEME“,Aleksandra Murić , student 3.godine psihologije, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; Milica Pavlović, student 2.godine Master akademskih studija arhitekture Univerziteta u Beogradu; Matija Stošljević , student 4.godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu  i radionica „KOLO SREĆE“, Milana Lana Vujičić.

Konkurs „Zajednička sreća“, pozvao je umetnike da dijagnostikuju problem u svom urbanom okruženju, i osmisle intervenciju, akciju, rad na teritoriji Savamale koji pokreće mehanizam kojim uočena socijalna ili urbana nepovoljnost može da se preokrene u pozitivan proces kroz zajedničko angažovanje umetnika, lokalne zajednice i publike festivala.

Cilj konkursa “Zajednička sreća” je doprinos domaće umetničke scene globalnim traganjima za modelom humanijeg, holističkog razvoja grada koji može biti primenljiv u različitim urbanim sredinama.  Projekat edukuje sve učesnike u procesu i promoviše alternativne načine prostornog poboljšanja koji ne traže velika materijalna ulaganja koja često služe kao izgovor za pasivnost kulturnog sektora, već se oslanjaju na uključivanje zajednice u društvene umetničke prakse, i obrnuto – angažovanje umetnika u konkretnim lokalnim incijativama.

Nešto više o pobedničkim rešenjima:

„Komšijski čiviluk” postavlja se pored kontejnera za smeće kako bi građani mogli da ostave hranu i odeću koja bi bila dostupna korisnicima na dostojanstveniji način i kako bi se doprinelo kvalitetu života lokalne zajednice. Produkcija bi se radila od prikupljenih sekundarnih sirovina, u saradnji sa sakupljačima sekundarnih sirovina i putevima Beograd (reciklirani saobraćajni znaci). Svrha aktivnosti je upravo da se dođe do najugroženijih građana pomoću građanskog aktivizma i osećaja društvene odgovornosti.

„Polica za probleme“ je instalacija kojom se posetiocima pruža mogućnost da svoje probleme podele sa drugima tako što će ih napisati na traku od papira, ali i da istovremeno pomognu drugima dopisujući rešenja / savete / sugestije na traku sa tuđim problemima. Osnovna zamisao jeste da posetioci “pronađu sebe” u tuđim problemima i da se kroz poistovećivanje i empatiju oslobode nečega što ih muči, ali i da pomognu drugima. Takođe, cilj je da se dobije presek trenutnog stanja o problemima koji ove godine u trenutnim uslovima muče posetioce festivala. Fizičkim nizanjem problema, simbolički se stvara „šuma problema“ kroz koju bi posetioci prolazili, i gledajući “rešene” probleme, odlučili da se i sami na taj način suoče sa svojim.

„Kolo sreće“  je radionica sa ciljem da okupi različite uzraste dece i odraslih i omogući uspešno druženje i edukaciju. Radionica poziva učesnike da na platnu igrajući, nogama umočenim u boju, oslikaju platno uz adekvatnu muzičku pratnju, kao jednu veliku scenografiju boje. Sreća i radost učesnika radionice bi bila neizostavna, a proizvod bi bio višestruk. Platno se može iskoristiti za razne podloge: za dizajn tepiha, materijal za šivenje, zatim unošenjem notnih linija na isto platno dobija se posebna kompozicija zvuka, a takođe u urbanom miljeu može da posluži za planiranje stambenih blokova i rasporeda kako stambenih jedinica tako i urbanog mobilijara.

Mikser organizacija se zahvaljuje svim učesnicima, a pobednicima čestita na realizaciji njihovih predloga na predstojećem Mikser festivalu, koji se održava od 5. do 8. juna u Savamali.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Pobednici umetničkog konkursa „Zajednička sreća“”


« Predstavljen projekat Starog grada u Tivtu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook