Plesni dijalozi od 20. do 22. aprila u Art bioskopu Kolarac

dana Apr7 2018

U susret Danu igre, koji je je 1982. godine osnovala Svetska organizacija Medjunarodni savet za igru – CID koja radi u okviru UNESKA , “Art and Popcorn” i “Fame Solutions” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Beogradskom sekcijom CID-UNESKO, predstavnikom ove svetske organizacije u Srbiji i ove godine realizuje program “Plesni dijalozi – velikani igre na velikom platnu”.

Dan igre, medjunarodni praznik kojim svakog 29. aprila, na dan rodjenja Žan Žak Novera, velikog reformatora igre, milioni plesnih umetnika iz celog sveta slave univerzalnost i vanserijsku lepotu svih pojavnih oblika i stilova umetnicke igre, obeležićemo ovim festivalom koji počinje u Beogradu, u Art Bioskopu Kolarac 20. Aprila snimkom baleta “Don Kihot” u koreografiji Rudolfa Nurejeva. Ovaj balet nas vodi u živopisnu Španiju Franciska Goje. Autori su pokušali i, po mišljenju mnogih, uspeli da dočaraju strast i vrelinu tog vremena, ne stavivši “Viteza tužnog lica” i njegovog Sanča Pansu u drugi plan. Vrlo vešto podvučen humor čini ovaj komad bezvremenim, jer traje u ovoj postavci više od tri decenije, na sceni pariske opere.

Pored ovog legendarnog dela nastalog po motivima Servantesovog klasika, publika će ove godine uživati i u baletima “Kopelija” venecijanaskog “la Feniche” teatra , “Ana Karenjina” i “Konjić Grbonjić” Marijinski teatra iz Sankt Peterburga i “Uspavana lepotica”, u koreografiji Ser Metjua Borna. Novitet ove sezone jesu i specijalne projekcije filmova “Matilda” i “Ana Karenjina”.

U cilju razvoja publike, a naročito edukacije mladih, osmišljen je program koji čine snimci baleta renomiranih baletskih kuća i trupa koji će biti prikazani u periodu od aprila do decembra 2018. godine i predstavalja svojevrsnu retrospektivu iz ovih domena scenskog stvaralaštva, a uključuje velika izvođenja koja publika sa ovih prostora nije imala priliku da vidi. Projektu su se priključili bioskopi I kulturno centri širom Srbije – iz Beograda, Subotice, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Čačka i Leskovca.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Plesni dijalozi od 20. do 22. aprila u Art bioskopu Kolarac”


« Specijalna Uskršnja akcija u Fashion&Friends radnjama

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook