Otvrorena sedma beogradska nedelja dizajna

dana Jun8 2012

Svečanim otvaranjem u Narodnoj biblioteci Srbije, započela je sedma Beogradska nedelja dizajna, popularna manifestacija kreativne industrije i savremenog biznisa. Tokom trodnevne konferencije predavanja će održati 28 vodećih kreativaca iz preko 20 zemalja širom sveta.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković svečano je otvorio sedmu Beogradsku nedelju dizajna u Narodnoj biblioteci Srbije.Marković je istakao da je ”naša obaveza prvo da čuvamo i da to što čuvamo učinimo vidljivim, ali ako nismo sposobni da čuvamo, ne zaslužujemo da ulažemo u nešto novo”.

On je pohvalio ovaj projekat, rekavši da je otvorio širom vrata mladim ljudima, i izvinio se u ime svih koji nisu prepoznali ovu manifestaciju što joj u poslednjih šest godina nije pomagano.

Ambasadorka Australije u Srbiji Helen Studdert je istakla da su kreativne industrije jedan od najvažnijih faktora u kulturi svakog naroda, ali i da su one jako važne u ekonomiji, dodavši da su odgovorne i za kreaciju ”jednog otvorenog jakog i živog društva”.

Nakon otvaranja usledili su modna revija Jelene Stefanović, film ”BND 2011”, autora Miodraga Ilića, a posetioci su uživali i u izložbama u okviru programa ”Dizajn park” postavljenim u NBS.

Dovodeći prvu ligu svetskih umova 21.veka u Beograd a pri tom predstavljući presek regionalne kreativne scene, 7.po redu Beogradska nedelja dizajna će  premijerno ove godine kroz postavku DIZAJNPARK u prelepom ambijentu rekonstruisane Narodne biblioteke Srbije, prikazati 8 važnih svetskih izložbi dizajna, kakve nisu viđene u našem glavnom gradu od čuvene američke izložbe o dizajnu osamdesetih, u paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Narodna biblioteka Srbije

Svih osam izložbi će biti postavljene u renoviranom zdanju Narodne biblioteke Srbije još od 4. juna u 10h, kao logičan uvod u radionice u Malom amfiteatru i kreativnu konferenciju koja će se održati u Velikoj čitaonici od 7.juna do 9.juna. Četiri sledeće izložbe BDW-a će svoje postavke imati u okviru programa DIZAJNPREMIERS u Železničkom muzeju, Institutu Servantes, showroom-u Italian Design Centra u Beton hali, i galeriji Offix na Dorćolu.

U epicentru ovih izložbi biće velika regionalna, hrvatska i slovenačka izložba.

RAZUM I OSJEĆAJI, iz Hrvatske – premijerno na BND-u doneće presek savremenog hrvatskog produkt dizajna, u organizaciji internet magazina Agenda i  kustoskinje Tatjane Bartaković.Slovenija će se predstaviti izložbom SILENT REVOLUTIONS u produkciji Muzeja arhitekture i oblikovanja iz Ljubljane gde ćemo biti u prilici da vidimo slovenačku scenu savremenog dizajna Mincho.

COMMON SENSE AND SENSIBILITY

Vrlo zanimljivim se dojmi pogotovo za domaće posetioce izložba KREATIVNI PROSTOR SRBIJE – SIEPA koja će premijerno pred beogradskom publikom posle nastupa na Nedelji dizajna u Milanu da prikaže spoj domaćih dizajnera sa srpskim proizvođačima nameštaja.

Najveću pažnju izazivaju velika svetska imena iz sveta kreativne industrije koja će učestvovati na ovogodišnjoj Beogradskoj nedelji dizajna i tokom međunarodne konferencije održati niz predavanja i prezentacija za koje još nije kasno da se prijavite!

U najavi 7. po redu Beogradske nedelje dizajna spomenuli smo uglavnom sva imena predavača a ovaj put približavamo ih pojedinačno.

Marina Abramović u objektivu Dušana Reljića

Srbiju ove godine predstavljaće Dušan Reljin i Zoran Radojčić, koji će i otvoriti konferenciju u četvrtak, 7.juna. Susret sa Dušanom, našim daleko najpoznatijim modnim fotografom koji već dugi niz godina radi i živi u Americi a koji je radio za niz najvećih magazina, kompanija i klijenata, omogućiće vam da saznate kako nastaje jedan editorijal i modna fotografija.

S druge strane, predavanje arhitekte Zorana Radojčića biće vrlo zanimljivo shodno činjenici da je baš ovaj cenjeni arhitekta, autor upravo projekta rekonstrukcije enterijera Narodne biblioteke.Naravno, karijera Zorana daleko je veća od ovog projekta a uočljivo je da je najviše radio uglavnom za složene programsko funkcionalne sadržaje kao što su pozorišta, muzeji, galerije, bolnice, hoteli, administrativni objekti, železničke i autobuske stanice, vile, sportski kompleksi, poslovno-stambeni objekti i drugo.

Grčku će predstaviti njihov jedan od top 3 studija, Beetroot koji je osnovan septembra 2000. u Solunu, od strane Vagelisa Liakosa, Aleksisa Nikoua i Janisa Karambopoulosa. Danas Beetroot broji 9 zaposlenih koji su studirali grafički dizajn, nove medije, fotografiju i marketing u Grčkoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Beetroot design

Beetroot Design Group je uključena u projekte u svim vrstama medija gde se grafički dizajn može primeniti (štampa, brending, novi mediji kao što su veb, video, TV ili instalacije).

Iz Španije stiže Hector Serrano.Rođen u Valensiji 1974, Hector je osnovao svoj dizajn studio u Londonu 2000.godine U njegovim projektima kombinuje se inovacija i predstavljanje poznatih ideja na nesvakidašnji i inventivan način.Među klijentima studija su: Roca, Moooi, ICEX, Špansko ministarstvo za industriju, turizam i trgovinu, La Mediterránea, La Casa Encendida (Caja Madrid) i Gradska skupština u Valensiji.

Studio je osvojio mnoge nagrade poput Peugeot Design Award i The Premio Nacional de Diseño No Aburridos, a proteklih godina drugu nagradu na takmičenju Novi autobus za London sa Minjarom Garcíjom i Havijerom Estebanom i nagradu za Dizajnera godine 2009. koju dodeljuje časopis AD.

Hector Serrano

Englesku će predstaviti između ostalih studio TROIKA koji čine Eva Rucki, Koni Frejer i Sebastijan Noel, koji su se upoznali tokom studija na Kraljevskoj akademiji umetnosti (Royal College of Art), a zatim otvorili studio u Londonu 2003. Troika je poznata po svojim empirijskim umetničkim radovima, koji su na raskrsnici na kojoj se susreću umetnost, arhitektura i tehničke inovacije.

Iz Norveške stiže NON-FORMAT, ili ti duo Kjel Ekhorn i Džona Fors koji mogu biti zanimljiv grafičkim dizajnerima shodno tome da se njihov rad vrti uglavnom u sferi  art direction, dizajna, ilustracije i unikatne tipografije za umetničke i kulturne projekte, muzičku industriju, klijente iz sveta mode i advertajzinga.

Non-Format

Najveća imena ili ti velika četvorka 7. po redu Beogradske nedelje mode činiće Brazilac Weinfeld, Danac Ole Jensen, Francuz Lehanneur i Englez, tj Italijan ali već odavno stacionoran radom u UK, Martino Gamper.

Novi Philippe Starck, Lehanneur, zvezda u globalnoj dizajn zajednici pravi originalna dela radeći sa ljudskim telom, biološkim strukturama, matematičkim formama, a baveći se podjednako racionalnom i iracionalnom stranom nauke.

Lehanneur oblikuje predmete koji daju zapanjujući uvid u složenost organskih sistema i mudro govori o budućim društvenim problemima.

Sa podjednakim zadovoljstvom prešao je sa dizajna predmeta za Carpenters Workshop Gallery ili Schneider Electric, na ambalažu za Issey Miyake, a posebno na unutrašnju arhitekturu za, recimo “JWT agenciju” za parisku filijalu ovog međunarodnog brenda za marketinške komunikacije.

Mathieu Lehanneur

Za nas najzanimljiviji će biti Isay Weinfild koji je prvi veliki svetski dizajner koji je radio za neko zdanje u Beogradu u 21.veku.Naime, pomenuti Brazilac zaslužan je za ceo eksterijer i enterijer hotela SQUARE NINE o kojem smo već pisali ovde.

Isay Weinfiuld

Isay je pokazao kako se može velikim naporom a naravno i sa dosta finansijske podrške napravito nešto u Beogradu sa pečatom jednog svetskog umetnika a opet sa domaćom atmosferom.Tim putem nastavlja još jedna velika ekipa.

Sa velikim nestrpljenjem svi, kako novinari tako i dizajneri i organizatori BDW-a iščekujemo predavanje Patrik Schumacher-a, partnera trenutno najpoznatijeg i najuglednijeg arhitektonskog studija na svetu, ZAHA HADID ARCHITECTS iz Londona.

Velom misterije ispred ovog studija, gospodin Schumacher će predstaviti prvi projekat koji će ovaj studio raditi u Beogradu za sada još neotkrivenog klijenta i nepoznatu lokaciju!!

Beogradska nedelja dizajna traje do 10. juna.Za sve one koji ne stignu da posete predavanja uživo, čuveni magazin za dizajn Wallpaper prenosiće svako predavanje BDW-a 2012 uživo na svojoj web stranici!


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Otvrorena sedma beogradska nedelja dizajna”


« Drugari za Lidiju

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook