Otvoren deveti Belgrade Design Week

dana Oct9 2014

Deveta  Beogradska nedelja dizajna svečano je otvorena 7.oktobra, u staroj fabrici Staklopan, u Ulici Strahinjića bana 7-9 i trajaće do 12. oktobra. Nedelju dizajna otvorio je Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, pod čijim pokroviteljstvom se održava manifestacija. On je  istakao značaj kreativne industrije za razvoj srpske privrede.

-Suština dizajna je u njegovoj sveprisutnosti, istakao je predsednik Nikolić, koja je namenjena svima, a u kojoj svaki individualac vidi, čuje i razume ono što je njemu posebno, ono što najviše odgovara njegovom karakteru. Dizajn govori univerzalnim jezikom znakova i simbola i da se nada da će naši znakovi i simboli biti viđeni i u budućnosti, rekao je Nikolić, čime je proglasio otvorenom devetu Beogradsku nedelju dizajna.

Osnivač Belgrade Design Week-a Jovan Jelovac je posebno istakao da je prvi put predsednik države otvorio manfestaciju dizajna i kreativne industrije.

-Nakon 10 godina postojanja , izjavio je Jelovac, i devet uzastopno održanih nedelja dizajna, mi smo ispunili naš cilj, da naši dizajneri mogu da stanu rame uz rame sa svetskim velikanima. Ovo je retka prilika da dovedemo svet u Beograd i da Beograd predstavimo svetu i zahvalio se na nesebičnoj pomoći svim partnerima iz Srbije i inostranstva koji su pomogli da se održi manifestacija.

-Ovo je kvalitetan događaj, kakav se i  očekivao od Beogradske nedelje dizajna, mlade i kreativne manifestacije, koja ima bitan obrazovni aspekt, kako u oblasti mode, hrane i stripa, tako i u grafičkom dizajnu i informacionim tehnologijama, i koji ima mogućnost da poveća broj radnih mesta, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.
Ambasada Izraela je pomogla da se posetioci BDW-a vide jednu od najznačajnijih svetskih izložbi Out of the Box Dizajn muzeja u Holonu. Jozef Levi, ambasador Izraela u Srbiji je rekao da uspešna manifestacija pokazuje koliko je dizajn oblast koja veoma brzo raste i koja daje dosta potencijala Srbiji da unapredi svoje poslovanje i poveća broj radnih mesta.
Otvaranju su prisustvovali ambasador Holandije u Srbiji Lorent Stokvis, ambasador Nemačke u Srbiji Vilhelm Hajnc, ambasadorka Indije u Srbiji  Narinder Chauhan, Hose Umberto Kastro Viljalobos, otpravnik poslova u Ambasadi Meksika u Srbiji i mnoge druge diplomate i više stotina gostiju.

Na otvaranju su premijerno postavljene izložbe:  Out of the Box – Design made in Israel, Dizajn muzeja Holon;  Strala is Presence/Tom Strala – CH, Juxtaposition – Nicolas Le Moigne – CH, Imagine, the Wooden Bicycle – Dvoika/RS, Nendo for Lasvit, Nendo JP i Lasvit CZ, Freedom to Reshape, Laufen – CH, Konstantin Grčić/Toan Nguyen, Restons-Serieux, Gavrilo Božović – CH/RS, Phantosms on wheels, Nikola Kolja Božović – RS; The Obsidan Project and Dandelight, Studio Drift – NL, Table T, Irena Kilibarda – RS, Comfort #8, Sabina Lang & Daniel Baumann – CH, People, Branko Stračević – RS.

Ovogodišnja Beogradska nedelja dizajna održava se uz podršku Grada Beograda, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu, a uz podršku ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela i partnera kompanija Gorenje, Audi, Lamda Development i Crown Plaza.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Otvoren deveti Belgrade Design Week”


« Beograd po ugledu na svetske prestonice: ponuda za novu fitnes generaciju

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook