Otvara se izložba Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog

dana Apr16 2019

Izložba “Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog”, u sklopu ciklusa “Velikani u farmaciji”, u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Muzeja Krajine iz Negotina i SANU, biće otvorena, u utorak, 16. aprila 2019. godine, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, Beograd. 

Autorke izložbe Danijela Đukić Ćosić, vanredni profesor toksikologije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Jelena Manojlović, spec. farmacije, kustos Muzeja istorije farmacije i Emila Petrović, kustos Muzeja Krajine iz Negotina, kroz arhivsku građu, dokumente i predmete široj i naučnoj javnosti predstaviće život i rad značajanog naučnika, profesora, velikana u farmaciji. Stručni konsultant Dejan Ristić, istoričar. Izložbu će otvoriti prof. dr Slađana Šobajić, dekan Farmaceutskog fakulteta i Hor Dečijeg kulturnog centra Beograda, pod upravom Nevene Ivanović.

Ciklusom “Velikani u farmaciji” Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu počinje obeležavanje značajnog jubileja, 80 godina studija farmacije, povodom koga će do kraja 2019. godine biti upriličeni bogati sadržaji. Izložba “Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog” će biti otvorena do 4. maja 2019. godine, a u toku njenog trajanja će biti organizovani prateći programi, predavanje i stručna vođenja (18, 24. i 25. april 2019.)

Momčilo St. Mokranjac (28. april 1899 – 16. septembar 1967.) sin čuvenog srpskog kompozitora Stevana Mokranjca i Marije Predić (bratanice Uroša Predića), bio je hemičar i prvi profesor Toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čija se najveća zasluga ogleda u utemeljenju obrazovanja u oblasti toksikologije, ne samo u Srbiji već i tadašnjoj jugoslovenskoj državi. Izložba ima za cilj da povodom 120 godina od rođenja profesora Momčila St. Mokranjca široj i naučnoj javnosti predstavi njegov doprinos i zasluge u radu hemijskih laboratorija, osnivanju Instituta za toksikološku hemiju, nastavi i obrazovanju farmaceuta, saradnji između fakulteta i farmaceutskih udruženja, kao i bogat istraživački opus, koji je nagrađen značajnim priznanjima (dopisnim članstvom u Pariskoj akademiji farmacije i Lavoazijeovom medaljom), uz sve druge aktivnosti koje je Momčilo St. Mokranjac obavljao tokom radnog veka. Verujemo da će izložba pokazati da se ime „Mokranjac” vezuje za dva oca, oca srpske muzike i oca srpske i jugoslovenske toksikologije.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Otvara se izložba Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog”


« Koncert posvećen Arsenu Dediću 30. maja u Sava centru

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook