Osmi festival studentskog internacionalnog teatra FIST 08

dana Nov2 2012

Festival internacionalnog studentskog teatra osnovan je 2005. godine na inicijativu studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, u Beogradu.

Pozorišne trupe se očekuju iz Italije, Holandije, Švajcarske, Češke, Moldavije i Bosne i Hercegovine, a tokom četiri festivalska dana (od 8. do 11. novembra) imaćemo priliku da pogledamo kako oni doživljavaju “artivizam“, koncept ovogodišnjeg FIST festivala. 

Malo više o programu FIST-a ove godine i još nekim detaljima vezanim za predstave koje nas očekuju razgovarali smo sa  koordinatorom sektora za odnose sa javnošću, Bojanom Milašinović.

Možete li nam ukratko objasniti koncept ovogodišnjeg festivala FIST?               

Tematski okvir ovogodišnjeg festivala leži u reči ARTIVIZAM. Kao jasna asocijacija na pojmove kao što su art aktivizam, dolazimo do složenice koja označava delovanje kroz umetnost, kojim možemo da doprinesemo pokretanju i rešavanju različitih problema.

Koncept je izrаžen kroz termine društveno angažovano pozorište, kulturni aktivizam, artivizam.  Cilj je da na različite načine, kroz programe FIST-a izazovemo emociju, reakciju kod posetilaca i pokrenemo ih na razmišljanje i akciju. Predstаve se zаlаžu zа određenu društvenu ideju i zа cilj imaju podizаnje svesti jаvnosti o zаjednički znаčаjnim pitаnjima u sferi ekonomije, ljudskih prаvа, slobode izrаžаvаnjа, politike, socijalnih pitanja itd.

Kao teorijska osnova za postavljanje ovog koncepta poslužio nam je rad „Kontekstualna umetnost u zemljama istočne Evrope: pristupi, dijagnoze i tretmani problema“ grupe autora (Milena Bogavac, Dragana Bulut, Bojan Đorđev, Anđela Ćirović, Siniša Ilić, Milan Marković, Katarina Popović, Ljiljana Tasić), koji je nastao u okviru projekta Raškolovano znanje 2010. godine.

U okviru programa održaće se ukupno sedam predstava. Odakle dolaze pozorišne trupe?

U okviru glavnog programa-FISTory, za Grand Prix festivala takmiči se 6 predstava iz Italije, Češke, BiH, Švajcarske, Moldavije i Holandije. Kroz ove predstave pokrenuće se  pitanja koja se tiču smrtne kazne, suprotstavljanja urbane i ruralne sredine, položaja žena u društvu, društvenih nejednakosti, medijske manipulacije.

Pored njih, kao i prethodnih godina, studenti Fakulteta dramskih umetnosti će premijerno izvesti predstavu ”Stojim ispred tebe naga” Džojs Kerol Outs, koja se oslanja na ovogodišnji koncept i koja je van takmičarske selekcije. Ova predstava bavi se ogoljavanjem tabu tema našeg društva koje su vezane za žene. Anoreksičarka, go-go igračica i trudnica kroz tri različite priče tragaju za istim stvarima.

Do sada smo uspešno sarađivali sa mrežom The International Young Makers in Transit (IYMT), koji su omogućili da se festival i ove godine održi.

Iz Holandije stiže predstava pod naslovom “Women don’t shit“, koja se smelo poigrava Šopenhauerovim predstavama o ženi. U kojoj meri je, po Vašem mišljenju, žena iz jednog tranzicionog društva poput našeg, unazađena nekim šovinističkim percepcijama?

Women don’t shit je duhoviti solo performans bez reči koji izvodi studentkinja završne godine glume iz Utrehta, referišući se na šovinističke stavove filozofa Artura Šopenhauera o predodređenosti ženske uloge u društvu na osnovu njene telesne građe. Performans teži da razbija očekivanja o ženskoj pristojnosti, manirima, tabue bioloških potreba i nagona.

Liselore Knigge, glumica i rediteljka se raspravlja sa Šopenhauerom ne na jednostavan, trivijalan način i ne zalaže se pamfletski za nekakve politički korektne pojmove i postavke. Ona svojim telom uprošćava celu stvar postavljajući pitanja ženske predeterminisanosti telom, građom, fiziologijom. I FIST play se bavi istom temom kroz komad “Stojim ispred tebe naga”, što će nam pružiti da iz različitih uglova sagledamo isti problem.

FIST izbegava da daje ideološke, političke iskaze i opredeljenja, ali u ovom slučaju važno je i reći da FIST vodi 12 devojaka i 2 momka. Tako da su žene u našem timu definitivno u većini.

Ipak, ne može se reći da je ova praksa generalno prisutna kod nas u društvu. Iako postoje različite organizacije koje rade na rodnoj ravnopravnosti i rešavanju ženskih društvenih problema, potrebno je da prođe određeno vreme kako bi slika o ulozi žene počela bitno da se menja.

Imaju li predstave neku zajedničku ideju poveznicu odnosno poruku?

Budući da svake godine postoji koncept festival, selekcija predstava vršena je na osnovu njega. Od velikog broja prijavljenih predstava bilo je potrebno izabrati one koje se bave artivizmom, t.j. koje kroz pozorišnu formu tretiraju različita društvena pitanja i probleme.

Ono što je zajedničko svim predstavama je to da imaju za cilj da skrenu pažnju na neku pojavu u društvu, da isprovociraju i podstaknu reakciju. Sve su društveno odgovorne i koriste umetnost, t.j. pozorište da kroz tu formu pokušaju da prodrmaju iz apatije i pokažu da nije način okretanje glave pred problemima, već suočavanje sa njima.

Kako će izgledati ovogodišnji edukativni deo programa?

FISTedu ove godine ima dva zadatka: da predstavi akademije koje će učestvovati u takmičarskom programu i omogući  zainteresovanim srednjoškolcima i studentima da što lakše prikupe informacije koje su im potrebne o studijama na tim školama – načinu upisa, nastavi, pristupu i drugom.

Drugi cilj EDU programa FIST-a je da informiše i unapredi znanja studenata umetničkih i društvenih usmerenja o aktuelnim umetničkim temama na koje se Festival fokusira konceptom, a to je ove godine ARTIVIZAM – društveno i politički angažovana umetnost.

FISTedu i tribinski program ove godine žele da pokrenu diskusiju o angažovanoj umetnosti, teoretskom i praktičnom pristupu, ali i da prikažu presek artivističke scene u zemlji. U okviru ovih programa okupiće umetnike i stručnjake na temu ne samo iz zemlje, nego  i iz regiona i omogućiti studentima i svim zainteresovanima da se uključe u razgovor i dobiju odgovore na pitanja.

Povešće se i razgovor o samoobrazovanju kao konceptu učenja, a su povod radovi o kontekstualnoj umetnosti i umetnosti kao policiti Raskolovanog znanja.

Tačna satnica će uskoro biti dostupna na sajtu festivala.

Šta će moći da se sluša na FIST radiju tokom nedelje uoči festivala?

FIST radio počinje sa emitovanjem programa u ponedeljak, 5. novembra. Slušaoci će moći da ga prate putem interneta od 5. do 11. novembra, gde će pored informacija o samom festivalu moći da čuju dosta kvalitetnih emisija i zanimljivih gostiju na najrazličitije teme.

Od emisija izdvajamo “Zornjak”, duhovoti jutarnji program sačinjen od vesti i zabavnih tema, od 9 do 11h. Tu su i emisije FIST inside (koja će obaveštavati o dešavanjima na festivalu) i Studentski servis (od ponedeljka do srede u 3 popodne, gde će bit reči o stipendijama, konkursima, aktuelnim dešavanjima u 20 minuta). Tu je i odličan muzički program koji će obuhvatati svirke uživo sa FIST radija posle 20h.

Cela programska šema će uskoro biti dostupna na sajtu.

Šta se sprema u okviru „FIST +” programa?

Programska celina FIST+ dovodi na otvaranje festivala neobičan performans “Drop Art” gde umetnice izvode pomalo opasan ples na svili i na taj način simbolično predstavljaju nezavidan polažaj umetnika i umetnosti u Srbiji.

Poslednjeg dana festivala, 11. novembra u okviru FIST+ programa igraće se predstava “Postojanje” scene Carina.

FIST+ nam sprema i izložbu neformalne grupe umetnika C4, čija se poetika zasniva na analizi i kritici socijalnih, materijalnih, duhovnih i kulturnih fenomena i problema u sadašnjem trenutku. Radove četiri umetnika ove grupe moći ćete da pogledate na FDU za vreme trajanja FIST-a 08.

FIST+ je zadužen i za muzički program tokom festivala koji će vam boravak na FIST -u činiti još prijatnijim, i koji će žurkama začiniti početak i kraj festivala.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Osmi festival studentskog internacionalnog teatra FIST 08”


« Kids Fashion Day

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook