Orkanski visovi pred beogradskom publikom

dana Apr5 2019

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu 7. aprila, u sklopu svoje prve pozorišne turneje u Srbiji.

Režiju za ovaj komad, rađenoj po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka, dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Ovaj klasik svjetske književnosti, postavljanjem na Večernju scenu jubilarnog 30. Barskog ljetopisa 2017.godine, doživio je ujedno i svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, a prema ocjenama pozorišne kritike „Orkanski visovi“ su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentom režijom zavređuje pažnju publike.

Protekle godine, na festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“, predstava je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađena specijalnim priznanjem za umjetničko dostignuće, a pozorišna publika u Srbiji imaće priliku da je vidi prvi put.

Na sceni „Raša Plaović“ u nedjelju 7. aprila, sa početkom u 20.30h, publika će uživati u glumačkim bravurama sjajnih Miloša Pejovića i Ane Vučković u ulogama Hitklifa i Keti. Ostale uloge poverene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću, Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Branki Stanić, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i Ognjenu Raičeviću.

Prema riječima Ruždjak Podolski, roman „Orkanski visovi“, od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama i ne skriva čovjeka i njegove svijetle i mračne strane.

„Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidjela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije“, rekla je rediteljka.

Dramatizacija Stele Mišković progovara o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, dosljednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo.

Scenografiju potpisuje Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je za muziku bila zadužena Slobodanka Bobana Dabović.

Karte, čija cena iznosi 800 i 500 dinara, u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu radnim danima i subotom od 11h do 15h, a nedjeljom od 17h do početka igranja predstave. Iste se mogu i kupiti online, putem sajta www.narodnopozoriste.rs .
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Orkanski visovi pred beogradskom publikom”


« Porodični vikend u bioskopu Cine Grand uz omiljene crtaće

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook