Opera i teatar Madlenianum započinje novu sezonu

dana Sep21 2018

Opera i teatar Madlenianum ulazi u svoju 21. sezonu sa brojnim novostima. Sa posebnom radošću i ponosom izveštava medije da je gospođa Madlena Zepter, osnivač i vlasnik Madlenianuma, od Vlade Republike Francuske dobila Orden viteza umetnost i književnost, za doprinos francuskoj i evropskoj kulturi, o čemu je lično gospođu Zepter obavestila francuska ministarka kulture Fransoa Nisen (Françoise Nyssen).

Iz Evrope, tačnije iz Monaka, u posetu nam dolazi princ Mihailo od Jugoslavije, unuk Princa Pavla i Kralja Umberta II, koji u prostoru Belle Etage predstavlja svoju autorsku izložbu fotografija, pod nazivom Sećanja, a koja će biti otvorena od 22. do 27. septembra.

Sezona koja je pred nama, 2018/2019, donosi nove premijere, ali i obnove starijih predstava koje je publika volela, a koje sticajem okolnosti nisu imale dovoljno dug scenski život. Sezonu započinjemo već u septembru, tačnije 27. septembra premijernom obnovom opere Pajaci Ruđera Leonkavala, u režiji i inscenaciji proverenog i priznatog ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, sa osveženom ekipom izvođača. Prva repriza je 14. oktobra.

Veristička opera Pajaci Ruđera Leonkavala (1858−1919), jedan je od naslova koji svaka svetska renomirana operska kuća ima na svom repertoaru. Pajaci su odmah, po prvom izvođenju 1892. godine, doživeli veliki uspeh i ostali popularni do danas, ali su i jedina Leonkavalova opera koja se i dalje izvodi širom sveta.

Opera svoju tematiku crpi iz istinitog događaja kojem je, navodno, Leonkavalo lično i prisustvovao. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta poznatog i kao commedia dell’arte. Paralelna dešavanja na sceni i u realnom životu, prepuna emocija, strasti, ljubavi i ljubomore dovode do tragičnog završetka – ubistva.

Ovo delo krase večne muzičke teme, a upravo prefinjena lirika i napeta drama su glavne odrednice Pajaca. Arije koje su svima prepoznatljive, a najpre arije Kania – Smej se, pajaco, kao i Recitar! Vesti la giubba (Da igram kada od besa srce gori… Masku navuci) – melodije su koje su tumačili svi vrhunski tenori sveta – od Enrika Karuza do Dominga i Pavarotija, a upravo Karuzov snimak arije Vesti la giubba bio je prvi snimak koji je prodat u milion primeraka.

Premijerna postavka Pajaca u Operi i teatru Madlenianum urađena je još 2011. godine. Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradili su naši stari, provereni saradnici iz Sankt Peterburga (Rusija), reditelj Jurij Aleksandrov i scenograf i kostimograf Vjačeslav Okunjev, koji su u Madlenianumu već postavili modernizovanu verziju Verdijeve Travijate. Ovoga puta pred publikom se pojavljuje premijerna obnova u rukama našeg višestruko poznatog i priznatog umetnika Nikole Kitanovskog, ali i mladih afirmisanih solista – Branislave Podrumac, Marka Pantelića, Alekse Vasića, Vase Stajkića i Ljubomira Popovića, od kojih su neki svoje profesionalne karijere započeli upravo pod krovom Madlenianuma, a sve pod dirigentskom palicom maestra Đorđa Stankovića.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Opera i teatar Madlenianum započinje novu sezonu”


« Pred 158. večiti derbi!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook