“On the road, again” by Nenad Marjanović

dana Nov24 2014

Izložba čuvenog fotografa Nenada Marjanovića pod nazivom “On the road, again”, održaće se večeras  u 19 časova, u Ušće shopping centru,

A kratak opis Nenadovog života i rada mogao bi se opisati sledečim  stihovima:  “Sve brže i brže, dok se put pred nama sve više sužava. Dok ne postane samo jedna prosto-proširena bela linija, titrava i zamagljena svetlost što poigrava pred očima. I život tada postaje samo privid neoštrih pejzaža s obe strane motora, kroz sve one čelične konjske snage ispod Nenada. I osećaj “da leti” u njegovim grudima. I uvek prisutni vetar što ga nevidljivo “pridržava” s prednje strane, terajući ga da se povremeno uspravlja u sedlu (i letu).”

Nenad Marjanovi-ç foto 1

“Žestoko brujanje motora. Slatko podrhtavanje pod butinama i muškim kožnim kesama punim nezapočetih života. Vetar na svim stranama tela podjednako. Strasni dijalog života i smrti u svakom prohujalom metru. Bez kacige, nad tvrdim, jos neokrvavljenim asfaltom. Let u slobodnom prostoru nad olujno zakotrljanim točkovima. Muška plovidba u prazno i još nedoživljeno. Uvek prema napred – ka ambisu budućeg.”

Nenad Marjanovi-ç foto 2

Nenad Marjanovi-ç foto 3

“Te neuhvatljive, lelujave slike s obe strane puta što se stalno sužava, sve dok se konačno ne pretvori u “zen tačku”, tamo (neuhvatljivo) daleko ispred savijenih rogova njegovog blještavo-srebrnog volana.

Slike koje se vremenom pretvaraju u beskrajno platno kilometrima i miljama produženog oklopa čvrsto zategnute kože njegovih nagih modela, kroz koje nevidljivo teče i čulno pulsira vrela, diskretno zatamnjena krv (unutar Nenadovih otmeno stilizovanih crno-belih snimaka).

I tako čitav život. Sa i bez motora.

Tek kada naučite da letite nad putevima i raskršćima bez snažne mašine, a kao da ste na njoj – onda znajte da ste čvrsto uhvatili svoj sudbinski pravac i tako postali pravi igrači (i vozači). Moderni gladijatori u dobrovoljnom stavu postovanja isključivo pred Slobodom i Lepotom.

Zbog Slobode letimo, zbog Lepote zaustavljamo let i povremeno boravimo na čvrstom tlu (ali i tada bar metar iznad zemlje).

Nikad ne spuštamo, ako smo pravi, ako smo jahači oluje, svoj korak na zemlju, na planetu sto se onako vešto (a da ne osetimo) okreće oko Sunca, pritiskajući nas gravitacijom, da ne odletimo, vrteći nas u krug.

Naš korak u čizmama uvek ostaje da lebdi iznad zemlje, na putu.”

On the road. Dragoslav BOKAN


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na ““On the road, again” by Nenad Marjanović”


« Tom Novy 5.decembra u Domu omladine

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook