Odžana konferencija povodom početka Bašta festa

dana Jun26 2016

Konferencija povodom trećeg Bašta festa, koji će se održati od 30.juna do 3.jula u Bajinoj bašti, održana je juče u Filmskom centru Srbije.

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma koji se ove godine po treći put održava u Bajinoj Bašti. Pokrenut od strane mladih glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše, ovaj festival stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima.Bašta fest
je značajan i za decentralizaciju kulture, dok istovremeno skreće pažnju na kratki film, te na mlade domaće i strane autore.

Direktor i osnivač festivala Jovan Jelisavčić rekao je juče na konferenciji  da će svi filmovi biti prikazivani na otvorenom, prva tri dana u parku “Borići”, dok će četvrti dan projekcije biti na jezeru Perućac gde je planirano i zatvaranje festivala, dodela nagrada i film “Vlažnost” Nikole Ljuce.

On je rekao i da je od ove godine, u saradnji sa Cineplanetom, ustanovljena nova nagrada za najbolju kameru “Zlatna vizuelizacija”, a pobednik će kao nagradu dobiti iznajmljivanje opreme za snimanje narednog kratkog igranog filma u vrednosti od 3.000 evra.

“Ministarstvo kulture, kao i Filmski centar Srbije podržali su ovaj događaj i mislim da je važno da se podržavaju i kvalitetni kulturni događaji van Beograda”, rekao je Jelisavčić.

Umetnička direktorka i osnivač festivala Maja Šuša istakla je  da je ove godine pristiglo oko 700 filmova, a da se selekcijom, koju su radili mladi reditelji Luka Bursać i Ognjen Glavonić došlo do 24 koji će biti prikazani tokom festivala.

Ona ističe da će biti premijerno prikazani neki studentski filmovi, ali da ima i filmova koji su već prikazivani na festivalima i koji su nagrađivani (“Biserna obala” crnogorskog reditelja Dušan Kasalica – najbolji kratki film na Sarajevo film festivalu 2015, “Dvorišta” Ivan Salatić – Venecija 2015, tajlandski “Fat boy never slim” Sorayos Prapapan – Roterdam 2016, hrvatski “Piknik” Jure Pavlović – EFA nagrada za najbolji kratki film 2015, čileanski “Diskoteka” Ofir Raul Graizer i Teresita Ugarte – Kan 2015).

 

Nikola Ljuca, prošlogodišnji član žirija i reditelj filma “Vlažnost” ispričao je svoja iskustva od prošle godine, rekao da je oduševljen prirodom i da ne treba potcenjivati publiku van Beograda, tako da jedva čeka utiske Bajinobaštana nakon projekcije “Vlažnosti”.

Osim filmskog dela, kao propratni program festivala organizovan je i muzički program na plaži Rača koji će trajati četiri dana, na kome će nastupati IrieFm, VIS Limunada, Me-high-low, Stevie Whisper, Bdat Džutim (Timbe) i mnogi drugi…

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Odžana konferencija povodom početka Bašta festa”


« Grupa TIME 16. septembra u Mikser House-u

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook