Održan prvi THINKtent u Beogradu

dana Jul10 2014

U Legatu Čolaković, jednom od izložbenih prostora Muzeja savremene umetnosti, održana je 3. jula manifestacija THINKtent. Globalni projekat Nataše Čiče iz Hobarta, Tasmanija, ovaj događaj je prvi put održan u Srbiji, i predstavlja još jedan od kvalitetnih pokušaja da se skrene pažnja na značaj koji kultura treba da ima u ekonomiji i društvu svake države.

Putujući šator THINKtent iz Australije, pružio je posle Sidnejske opere i MONA u Hobartu, i u Beogradu jedan intiman, prelep i bezbedan prostor i atmosferu, u kome su učesnici sesija bili u prilici da razgovaraju i razmenjuju mišljenja sa Natašom Čičom kao domaćinom. Sam koncept manifestacije – sedenje na podu, na jastucima u šatoru bio je prijateljski i opuštajući. Diskusije – vođene na temu strateškog pristupa rešavanju problema u kulturi, budućnosti dizajna kao razvojnog potencijala, budućnosti Muzeja savremene umetnosti, novoj ekonomiji i liderima 21. veka i rodnoj ravnopravnosti na vodećim pozicijama, kao i globalnom pozicioniranju Srbiji i njenim potencijalima za razvoj  -doprinele su sudaru najraznovrsnijih ideja i predloga, konstruktivnih kritika i sadržajnih debata među gostima THINKtent šatora. Sesijama su, među mnogobrojnim gostima, prisustvovali i Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije, Jovan i Vesna Jelovac iz organizacije BDW-a, Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije, predstavnici Australijske ambasade i Muzeja savremene umetnosti.

Jovan Jelovac, osnivač i kurator organizacije Beogradske nedelje dizajna koja je suorganizovala THINKtent projekat, ukazao je na istorijski značaj koji Muzej savremene umetnosti ima za Srbiju, navodeći da je ova institucija postojala u Beogradu mnogo pre nego što slična namenski izgrađena u Londonu ili Parizu, Tejt ili Bobur. «Muzej savremene umetnosti je bio naš svetionik 70-tih i 80-tih godina XX veka. U vremenu kada smo odrastali u drugačijoj zemlji i sistemu od današnjeg, u Muzeju smo učili o tome kako će pamet promeniti svet. Za MSUB sa pravom mogu da kažem da je rodno mesto ideje Beogradske nedelje dizajna!».

Jelovac je ukazao da je dizajn mnogo više od pukog oblika – on ima poseban smisao koji se može osetiti svim čulima. Navodeći da dizajn počinje i završava sa ljudima, on je rekao da je vrednost dizajna ne samo materijalna i opipljiva, nego najpre u tome što povezuje ljude, obezbeđujući odnose, koheziju i čvrstu vezu među njima.

«Za siromašne i slabo razvijene zemlje, poput Srbije, šansa koju pruža novi dizajn, danas, je ogromna. Takve zemlje su u mogućnosti da, zbog kaskanja za ostatkom sveta u razvoju industrije i odnos, kao u nekoj poetskoj pravdi, preskoče decenije postepenog unapređivanja i mnoge greške i pogrešna ulaganja u stare modele privrede, i da odmah prigrle najnovija dostignuća i ideje koje su sve jeftinije, fleksibilnije i da tako kažem, digitalnije, što će zasigurno doprineti njihovom prosperiranju. To važi i za stanje permanentnih promena, a posebno za vanredne situacije, u kojima se Srbija stalno nalazi. Ko je bolje obučen da reaguje u takvim situacijama od kreativnih ljudi – dizajnera, arhitekata…», naglasio je Jelovac.

Učesnici THINKtent manifestacije u pauzama između sesija imali su priliku da posete vrlo zanimljivu izložbu, pod nazivom «Avangarda: od Dade do Nadrealizma», koja je postavljena u Legatu Čolaković. Manifestacija je zatvorena svečanim koktelom, na kome su učesnici sesija i ostali gosti razmenjivali utiske uživajući u prelepom ambijentu uz art-bazen, domaću rakiju, vanilice i sveže trešnje. Zajednički utisak svih je da je THINKtent događaj otvorio neke važne teme i polemike, i da ovaj inspirativan način razgovora treba ustaliti kao redovnu praksu u Srbiji.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Održan prvi THINKtent u Beogradu”


« Mašina modna strana

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook