Održan književni festival Šušur!

dana Aug11 2016

Uz veliko slavlje, i tortu završen je peti po redu književni festival Šušur, održan 7.avgusta.Ovaj festival od reči, kako su ga organizatori nazvali, okuplja zaljubljenike u književnost svih uzrasta, a održava se u staroj gradskoj jezgri Korčule.

Završnoj zabavi u letnjem bioskopu pod ravnanjem DJ Ewoxa, prethodio je dan prepun događanja- kreativna radionica na pjaci ispred Sv. Petra u popodnevnim satima okupila je pedesetak mališana  koji su u jedinstvenom ambijentu izrađivali korisne i ukrasne predmete.

Radionica je realizovana u partnerstvu s portalom djeca.hr, čija je voditeljka Sanda Šeparović u saradnji s Majom Mesić (boya.hr) i odgojiteljicom Mirelom Tolj, pomagala  najmlađima da naprave unikatne suvenire sa motivima Korčule i Festivala.

Centralni deo Šušura, književne tribine, iste večeri u goste je doveo autore iz regije čije je živote obeležila migracija, putovanja i nomadski način života, što je bila tema ovogodišnjeg Festivala. Kontekst migracija ljudi ovog područja kroz bližu i dalju povest postavio je Dragan Markovina, da bi se na njega nadovezali savremeni putnici i pisci Igor Štiks i Jerko Bakotin koji su raspravljali o pitanju identiteta i potrebe za kretanjem.

Svoja dela su predstavili Alida Bremen i Marko Pogačar u razgovoru sa Seidom Serdarevićem, osnivačem i glavnim urednikom izdavačke kuće Fraktura.

Za muzički intermezzo bila je zadužena ženska klapa Moreške, folklornog društva iz Korčule, a književnu tribinu dodatno su osvežili autori na kojima literatura ostaje, učenici osnovnih škola iz Korčule i Vela Luke, Ivan Žuvela, Lara Drušković, Nikica Batistić i Tereza Šestanović koji su recitovali  svoja dela i pesme autora s otoka.
Ovaj književni festival u organizaciji uduženja KULA, u partnerstvu s BLOCKFREI udruženjem iz Beča, već pet godina intrigira i zabavlja sve brojniju publiku dovodeći regionalne književne zvezde i one koji će to tek postati, u srce Korčule na vrhuncu sezone.

Kroz opušteni format slušaocima se predstavljaju autori i njihova dela te se pretresaju relevantne i svima interesantne teme. Idejne kreatorke i realizatorke, tzv. Šušurete, Jana Dolečki, Nataša Janković, Nevena Janković i Marina Giunio  koje su uspele i ove godine,  u odsutstvu pete članice Danke Dimitrijević, osvojiti slušaoce i potvrditi da se Šušur polako i sigurno establira kao neizostavan letnji kulturni događaj za sve ljubitelje književnosti.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Održan književni festival Šušur!”


« Prada otvara butik na Crvenom trgu u Moskvi

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook