Od mladih do afirmisanih dizajnera

dana Apr26 2014

Drugog dana Serbia Fashion Week-a novosadskoj publici svoje kolekcije prikazali su kakomladi dizajneri tako i njihove iskusne kolege kolega iz Češke i Bugarske, kao i Bata Spasojević.


Naš istaknuti dizajner, Bata Spasojević, predstavio je svoju najnoviju kolekciju pod nazivom “Individual“. U prepunoj dvorani hotela “Park“ Spasojević je prikazao šta je ono što će biti aktuelno u narednoj sezoni kako u muškoj tako i u ženskoj modi.

Obe linije su inspirisane likovima muškarca i žene, a ono što svakako dopunjuje kreacije su raznovrsni modni detalji. Dok je ženska kolekcija obogaćena perjem i torbama, muška je upotpunjena efektnim nakitom i šeširima. Cela kolekcija “Individual“ je karakteristična po kombinacijama različitih materijala, gde Spasojević eksperimentiše sa printovima i likrom. Ono po čemu će svakako revija ostati upamćena jeste energija i dinamičnost koju je publika osetila već u prvim koracima sjajnih manekena. Jedan od najpoznatijih srpskih kreatora u Srbiji je pohvalio celu organizaciju Serbia Fashion Week-a dodajući da je to upravo ono što je trebalo srpskoj modnoj industriji. Pored izložbe slika koju priprema za jesen, Bata Spasojević je takođe najavio dalju saradnju sa Serbia Fashion Week-om na prestižnim evropskim Nedeljama mode.

Drugi dan Serbia Fasgion Week – a, između ostalih obeležile su i naše mlade dizajnerke. Publici se prvo predstavila Marina Mićanović, čija je kolekcija odisala modelima koji su svojom formom, ali i izgledom predstavljali jaku i snažnu ženu, koja je spremna da se izbori sa svakodnevnim izazovima. Boje koje preovladavaju su crna i braon, dok su materijali na koje se kreatorka najviše oslanjala čipka, skaj i rajsfešlusi. Kao iskusni tango plesač, izjavila je da joj je tango uvek najveća inspiracija, a kolekcija jesen/zima nosi stil jedne urbane tangere.

 Danijela Božić još je jedno od novih imena među mladim dizajnerima u Srbiji. Njena inspiracija su žene i cveće, upravo zbog toga kolekcija koja nosi naziv “Cvetna rapsodija“  podseća na proleće, na buđenje, na radost življenja… Kreatorka je jako uzbuđena što je imala priliku da svoj rad predstavi na ovako eminentnom događaju kao što je Serbia Fashion Week, te zbog toga smatra da će ovo biti jako dobra odskočna daska u njenoj karijeri. Najzastupljeniji materijali koje je koristila su šljokice, pliš, ukrasno kamenje.  Ova umetnica pažnju je posvetila glamuroznim večernjim haljinama, ali i odelima strože forme. Boje koje dominiraju svakako su: bela, crna, siva i bež. Ona kaže da je pre svega želela da naglasi da cveće svojom formom pravi oblik žene i na taj način stvara nerazdvojnu sponu između prirode i čoveka.


Marija Ignjatović koja je predstavila svoju diplomsku reviju dobila je veoma dobre kritike istaknutih stručnjaka, koji su specijalni gosti i supervizori ovogodišnjeg Serbia Fashion Week-a. Kroz svoj rad je želela da odgovori na temu botanike te da sve pretvori u futurizam. Marija je nedavno diplomirala na Akademiji de Luso. Ono što je najdominantnije u njenoj kolekciji svakako su modeli u crno – beloj kombinaciji, asimetričnog oblika. Dominiraju oštre i talasaste ivice koje ožive u tkaninama. Marija je nakon revije izjavila da joj učešće na Serbia fashion Week-u u Novom Sadu predstavlja ogromnu profesionalnu satisfakciju i mogućnost za sjajnu budućnost, kakvu joj i predviđaju.


Ivana Janković Roland zatvorila je ovogodišnju reviju mladih dizajnera i zaslužila ovacije publike. Njena kolekcija predstavljena kroz karo dezene, romantične suknje na falte i pruge u kombinaciji sa jarkim bojama poput crvene koja je simbol fatalne starsti, skreću pažnju na ljubav kao esencijalnu životnu emociju. To je ono što ova mlada dizajnerka jeste i što želi da bude njena poruka svima onima koji su uživali njenoj reviji.

Jedan od razloga zbog čega je ovogodišnji  Serbia fashion Week  izuzetno značajan, ali i posećen, svakako je prisustvo stranih dizajnera.  Drugog dana Nacionalne nedelje mode, brojnoj publici se predstavila i Jirina Tauchmanova, istaknuta modna kreatorka iz Češke.  Ono što je posebo privuklo pažnju na njenim modelima su aksesoari u obliku skupocenog i glamuroznog nakita. Ova umetnica je uspela da na inspirativan i krajnje nepredvidiv način u veliku balsku dvoranu hotela “Park“ donese dašak Češke u formi najsavremenije bajke.

Modna revija kreatorke Irine Arlaške iz Bugarske izazvala je veoma pozitivne rekacije prisutnih. Irina Arlaška dizajnira odeću, formalnu garderobu i jedinstvene komade. Njenu reviju su obeležile svečane haljine, koje prate liniju ženske figure, sa puno šljokica i nepravilnih prelaza, a njeni modeli su odisali elegancijom  i jedinstvenošću. Haljine su krasili neobični detalji poput perja, bisera i tankih kajiševa oko struka. Neke od njih su imale jednostavan kroj dok su druge bile prošarane cvetovima i živim dezenima.

Cela kolekcija je bila raznovrsna. Od sakoa sa frakovima, crno-belih kombinacija sa zebrastim printom do dugih jednobojnih i zatvorenih haljina. Revija je ispraćena sa izuzetnom pažnjom, a kreatorka je nagrađena zasluženim aplauzom.

U narednim danima očekuju nas revije istaknutih dizajnera kao što su Eymeric  Francois iz Visoke mode Francuske, Rosica Mrsik iz Makedonije, Amela Radan iz Bosne i Hercegovine, Kenguru Balazs Mayer iz Mađarske, Mladen Milivojevic Baron iz Srbije, Marija Šabić iz Srbije, Marina Banovic iz Crne Gore, Milena Radovic iz Srbije, Vasilije Kovačev iz Srbije, Zvonko Marković iz Srbije i Olena Dats iz Ukrajine.

U subotu, 26. aprila, publika Serbia Fashion Week-a uživaće u glamuru svečane dodele nagrada Serbia Fashion Awards koja podrazumeva retrospektivu svih prikazanih revija sa aprilske Nacionalne nedelje mode, dodelu nagrada u više kategorija i to nagrada za najbolju modnu reviju  domaćeg dizajnera, nagrada za najbolju modnu reviju inostranog dizajnera, nagradu  za najboljeg mladog dizajnera, nagrade za najboljeg manekena i manekenku, najboljeg modnog blogera, kao i 4 nagrade van kategorija. Serbia Fashion Week u saradnji sa kompanijom Miss Yu nagrađenima dodeljuje specijalnu nagradu ‘’Jelena Anžujska’’ kao sećanje na njenu ulogu i doprinos našem narodu, a istovremeno podsećajući na bliskost i prijateljstvo sa narodom Francuske.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Od mladih do afirmisanih dizajnera”


« Ekskluzivno: Porsche Macan test u Maroku

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook