Novi plesni teatar Gospođe

dana Mar14 2014

Niko ne sme biti uskraćen i omeđen granicama godina u iskazivanju iskonske potrebe za aktivnim učešćem u životu, stvaralačkom radu i igri kao univerzalnom, neograničenom i bezvremenom načina sporazumevanja smatra mr Aleksandar Ilić, koregraf i baletski umetnika Narodnog pozorišta u Beogradu i idejni tvorac novog Plesnog teatra Gospođe.

 Magistar Aleksandar Ilić u čedrtesetpet minutnom teatarskom delu ostvaruje svoj credo, da je u osnovi života pokret. A pokret je osnova igre. Pokretom je moguće izraziti sva osećanja od najveće radosti do najdublje tuge. Polazeći od te premise, zadržao je svoju stvaralačku pažnju na ženi, na ženi „zlatnog doba jeseni“ nedvojbeno iskazujući neverovatno podsticajnu humanu poruku: ŽIVOT TREBA ŽIVETI DOK JE ŽIV; svi imaju pravo prema svom temperamnetu i mogućnostima, znanju i kreativnosti upotpunjuju lični život, i život kao van vremenu ideju.

Da bi „dokazao“ istinitost svoje misli, u „pomoć“ je pozvao deset dama (od 65. do 79 godina) i s njima osnovao Plesni teatar Gospođe. Gospođe su različitog izgleda, obrazovanja, životnog iskustva, ali sve povezuje zajednički imenitelj: radost života, uprkos svemu, borbenost i znatiželju i ono što je možda najinteresantnije nikakvo scensko predznanje. Za vreme predstave smenjuju se ples, muzika i govor sve prošarano humorom, „mrvicom“ tuge, romantizmom i radošću. Moglo bi se reći prizivanje, priznavanje mudrosti: Život je čudo jedan, kratak, neponovljiv i Moj, zato ga treba živeti jer može i zna da bude lep.

Premijera će biti održana 15. marta u okviru međunarodnog projekta Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije „One night show“, koji ostvaraju četiri autora magistra plesnog teatra i koreografije Laban konzervatorijuma za muziku i ples iz Londona. Te večeri će se svako od njih predstaviti svojim autentičnim i samostalnim delom. Rediteljka dela koji izvodi Plesni teatar Gospođe je Dara De Luka.

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije osnovano je 2009. godine radi unapređivanja i popularisanja umetničke igre svih žanrova u Srbiji i regionu.

Programom ONE NIGHT SHOW Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije obeležava pet godina uspešnog rada,  uz zahvalnost svim svojim saradnicima, igračima, koreografima, pedagozima i poštovaocima umetničke igre u Srbiji. Posebna zahvalnost se upićuje Narodnom pozorištu u Beogradu, Jasmini Zotović, Borisu Maksimoviću i celokupnoj tehnici Narodnog pozorišta.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Novi plesni teatar Gospođe”


« Najavljen 11. Beogradski festival igre

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook