Nova knjiga pesama Tomislava Marinkovića u izdanju Arhipelaga

dana May29 2018

Nova knjiga Tomislava Marinkovića Večito sada upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga, u poznatoj pesničkoj ediciji Element.

Pesme u knjizi Večito sada polaze od povlašćenih trenutaka svakodnevice u kojima se, u smeni tamnih i svetlih principa i u njihovom dodiru i prožimanju, ukazuju same osnove istinske egzistencije. Ti trenuci, nezavisno od toga koliko su trajali i da li se do njih dolazi postupkom melanholične evokacije ili pak lirskom deskripcijom koja nastoji da očuva nenarušivost prvobitne ekspresije, postaju večito sada pesničke uobrazilje i ljudskog iskustva. Na toj osnovi Tomislav Marinković oblikuje zaokruženu i dosledno izvedenu knjigu pesama, sa unutrašnjom pričom koja se pomalja iz pesme u pesmu i iz ciklusa u ciklus. Pažljivo istražujući stvarna i moguća iskustva, ono što se pamti i ono što se sluti, pesnik otkriva vremenske slojeve koji se stapaju u neprocenjivo i večito sada iskustva. Tako ovaj pesnik „otplaćuje još jednu ratu poeziji“ – kaže glavni urednik Arhipelaga  Gojko Božović povodom nove knjige Tomislava Marinkovića.

Rođen 1949. godine u Lipolistu kod Šapca, gde i sada živi, Tomislav Marinković je pre knjige Večito sada objavio osam pesničkih zbirki i dve knjige izabranih pesama. Za knjigu Škola trajanja dobio je nagradu „Branko Miljković“, dok je za knjigu za knjigu Običan život dobio Nagrade „Vasko Popa“ i „Miroslav Antić“. Za ukupno pesničko delo nagrađen je Disovom nagradom (2016). Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski, japanski, slovenački i makedonski jezik.

Marinković je objavio i knjigu sećanja na detinjstvo Putovanje u orahovoj ljusci. Priredio je knjigu najlepših priča i pesama o biljkama i prijateljstvu Pisac u vrtu.

 

 


Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Nova knjiga pesama Tomislava Marinkovića u izdanju Arhipelaga”


« Krenula prodaja ulaznica za mečeve protiv Čilea i Bolivije

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook