NESTALI – izložba posvećena nestalim licima, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji

dana Aug29 2018

Povodom dana nestalih, 30. avgusta, Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i studenti sa tri fakulteta (Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Fakulteta tehničkih  nauka u Novom Sadu i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci), organizuju izložbu ‘’Nestali’’, koja tretira posebnu i veoma osetljivu temu, temu nestalih lica, lica čija sudbina nije poznata, žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Izložba ima za cilj da oda poštovanje nestalim licima, njihovim porodicama svima onima koji ulažu napore da  pruže podršku porodicama nestalih koje se skoro 30 godina suočavaju sa neizrecivom patnjom zbog gubitka svojih najbližih.

Saradnjom sa umetničkim fakultetima, MKCK želi da skrene pažnju javnosti na ovo pitanje putem multimedijalnih izložbi digitalnog i video materijala sa fokusom na humanitarnu dimenziju pitanja nestalih, ljudske priče i potrebe porodica.

’Ovom izložbom želimo da kroz umetnički izraz skrenemo pažnju javnosti na humanitarnu dimenziju pitanja nestalih lica i patnju kroz koju prolaze njihove porodice jer ne znaju šta se tačno desilo sa njihovim najmilijima. Od gotovo 35.000 nestalih lica koji su prijavljeni MKCK-u, danas, skoro 30 godina od izbijanja prvih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, preko 10.000 porodica još uvek traga za svojim nestalim članovima. To je veoma zabrinjavajuće, krajnje je vreme da se porodicama nestalih pruže odgovori. Nadamo se da će radovi preneti emociju ogromnog stradanja ovih porodica i poruku da bi traganje za nestalim licima trebalo da bude isključivo humanitarno pitanje.”– kaže Sanja Ivaniš u ime MKCK

Kustos izložbe je redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Marko Lađušić, a saradnik na produkciji izložbe je Luka Tilinger i predavači profesor Dejan Atanackovic, pisac Vladimir Milićević i ing Dimitrije Dinić.

‘’Ujedinili smo se oko projekta iz različitih sredina, da uradimo nešto za savest. Tokom projekta putovali smo jedni kod drugih, razgovarali sa studentima i dovodili im interesantne ljude koji su im ponudili svoja gledanja na svet.

Kada sagledamo radove dobijamo neverovatno bogatstvo umetnosti u tužnom kontekstu, ali to je nekako i sudbina umetnosti, jer je uvek težila istini kroz sve moguće perspektive gledanja, a osećanja su ta koja govore u ime istine. Odlučili smo da potpuno demokratizujemo medije umetničkog izražavanja. Važno je šta će ko reći a ne kako! Tako ćemo kroz razmenu ideja i znanja postaći dalju saradnju mladih ljudi, a znamo da upravo dobrom komunikacijom najbolje se ostvaruju prijateljstva i razumevanje’- izjavio je profesor Marko Lađušić, autor ovog projekta.

 Izložba ‘’Nestali’’ biće postavljena u galerijama, muzejima i kulturnim centrima u gradovima u Srbiji i Hrvatskoj. Prva izložba biće otvorena u Beogradu, u subotu, 1. septembra 2018. u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda, u Kolarčevoj 6, s početkom u 13 časova. Na izložbi nas očekuju ilustracije, video i digitalni radovi studenata.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “NESTALI – izložba posvećena nestalim licima, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji”


« IZLOŽBA FOTOGRAFIJA KOJE SLAVE ŽIVOT – PRINC MIHAILO OD JUGOSLAVIJE

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook