Naknada za topli obrok 1 dinar dnevno

dana Aug17 2018

Naknada za topli obrok od 1 dinara dnevno je sve češći iznos koji se zaračunava za ovu namenu. Nije reč o tome da poslodavci brinu o stanju krvne slike i holesterola zaposlenih na korporativnom nivou iako bi neki to tako predstavili. Reč je o načinima poslodavaca da za ukupan iznos toplog obroka na mesečnom nivou plate što manji porez.

Isplata toplog obroka i regresa je obavezna, ali u Zakonu o radu nije navedeno koji su to najmanji zagarantovani iznosi, pa se o krajnjoj cifri dogovaraju sindikati i poslodavci unutar svog kolektiva – objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalne politike. Tako se primećuju rasponi od 24 pa do 15.000 dinara mesečno u zavisnosti od bogatstva kompanije.

Oko 450.000 radnika dobija bukvalno “komične” iznose za topli obrok a oko 350.000 radnika ne dobija ni dinara za ove naknade, iako su zakonom garantovane.

Sa jednim dinarom dnevno možete da se igrate, odnosno da ga bacate i obrćete stotinu puta ali kada bacite pogled na rafove u pekari, kako god da taj dinar okrenete nećete za njega dobiti ništa osim osmeha prodavačice, koja će vas razumeti jer možda ima isti topli obrok kao i vi.

Ovaj tekst je posvećen svim radnicima čiji topli obrok su pojela hladna slova zakona i sloga poslodavaca gladnih profita.


Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Naknada za topli obrok 1 dinar dnevno”


« Nagradna igra: Lisca vam poklanja kupaći kostim po želji

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook