Najavljeno prvo Beogradsko baletsko takmičenje

dana Nov29 2019

Novo, a ujedno i prvo međunarodno baletsko takmičenje u Beogradu, kreirano je sa ciljem da ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope najcenjenijim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti. Sedamnaestogodišnje iskustvo organizovanja Beogradskog festivala igre i dvanaest godina delovanja Nacionalne fondacije za umetničku igru, iskustvo su koje će poslužiti da Beogradsko baletsko takmičenje bude događaj koji se najavljuje svake godine i tokom svog trajanja pruža najviše profesionalno iskustvo, od mesta održavanja i organizacije, broja prisutnih stručnjaka, kvaliteta majstorskih kurseva, do pažnje medija i kulturne javnosti.

Kroz rad sa decom i mladima u okviru Baletske škole Nacionalne fondacije za igru akreditovane od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i saradnju sa drugim umetničkim školama u zemlji i inostranstvu, zaključuje se da takmičenja i nastupi predstavljaju osnovnu motivaciju za mlade talenate. Takmičenja uvode mlade igrače u pravo okruženje u kome oni ulažu ogroman napor i prave svoje prve odluke, istovremeno stičući neophodno samopouzdanje i iskustvo. Na takmičenjima oni imaju priliku da se predstave na pozornici u važnim repertoarskim ulogama i istovremeno čuju stavove, mišljenja i savete najboljih iz ove industije. Prikazujući svoju tehniku i umetničke domete, ali i posmatrajući nastupe svojih kolega, učenici baletskih škola i mladi igrači dolaze
do vrednih stipendija i profesionalnih angažmana. Beogradsko baletsko takmičenje će predstavljati veliku atrakciju za domaću i međunarodnu publiku i medije, kao i za najmlađe generacije baletskih talenata i baletske publike.

U trenutku kada umetničke škole u Srbiji imaju sve manje polaznika, odnosno sve manje roditelja zainteresovanih da usmere i podrže svoju decu u odabiru umetničkih profesija, međunarodno baletsko takmičenje može ponuditi izuzetan podstreh i šansu za celokupnu baletsku umetnost.

Žiri Beogradskog baletskog takmičenja će se sastojati od pet svetski poznatih baletskih zvezda, koje će predvoditi
Hulio Boka, legendarni argentinski igrač i jedan od najznačajnijih baletskih umetnika našeg vremena. Među članovima žirija prvog takmičenja, biće i čuvena primabalerina Boljšoj baleta Anastasia Voločkova, a počasno mesto će imati i Novosađanin Aleksandar Antonijević, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu. Poseban komitet u okviru takmičenja činiće aktuelni direktori baletskih škola i kompanija igre iz svetskih metropola. Glavna takmičarska scena biće beogradsko Narodno pozorište, a baletske sale Nacionalne fondacije za umetničku igru koristiće se za majstorske časove i probe.

Tokom takmičenja, biće obezbeđen live streaming kako bi se publici van Srbije omogućilo praćenje finala i dodela nagrada. Pored stipendija i brojnih mogućnosti daljeg usavršavanja ili angažmana, glavne nagrade će podrazumevati finansijsku podršku laureatima. Projekat podržava Grad Beograd, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, ambasade, kulturni centri i sponzori.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Najavljeno prvo Beogradsko baletsko takmičenje”


« Polimoda nudi kratki kurs Personal Branding

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook