Najavljen 16.Beogradski festival igre

dana Mar7 2019

Od 22. marta do 12. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu 16 trupa iz 11 zemalja izvešće 21 koreografsku postavku i 23 sola i dueta.

Danas je u Narodnoj Skupstini održana konferencija za medije, kojom je najavljen glavni program 16 Beogradskog festivala igre.

Na konferenciji su govorili ambasador Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici, ambasador Belgije Nj.E. Adam Konrad, Italije Nj. E. Karlo Lo Kašo, Francuske Nj. E. Frederik Mondolini , Holandije Nj. E. Henk van den Dol, SAD Nj. E. Kajl Skat, Kanade Nj. E. Kati Čaba, Izraela Nj. E. Alona Fišer Kam i Nemacke Nj. E. Tomas Šib. Brojnim predstavnicima medija obratili su se i Dejan Turk, direktor kompanije Vip mobile, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Direktorka i osnivačica BFI Aja Jung je konstatovala da “nema toliko emocija, od smeha do suza, od ljubavi do inata, verovatno ni festivala ne bi bilo”, kao i da nije “sastav supstanci koje čine programski sadržaj vrhunski, sigurno ne bi zavredeo toliku pažnju u zemlji i inostranstvu”.

“Da li može bolje od Vivijane Durante, Ohada Naharina, Pola Lajtfuta, Sol Leon, Sidija Larbija Šerkaujia, Rašida Uramdana, Jakopa Godanija, Dade Masilo, Aleksa Serana, Mari Šuinar, kojoj ove godine uručujemo nagradu “Jovan Chirilov”, Marka Gekea, Icika Galilija, Kajetana Sota, Jorme Elo, pa do mladih autora poput Kenze Zabiri, Para Faure, naše Dunje Jocić? Verujte da ne može. Ne postoji nijedan festival koji će ove godine imati ovako jaku selekciju u oblasti umetničke igre”, istakla je Jung.

Ona je naglasila da je igra jedna od najeteričnijih i najapstraktnijih umetnosti, koja je poslednjih decenija u rukopisu spretnih koreografa postala rečitija od dramskog teatra.

“Ono što oduvek igra ume da ostavi kao trag jesu emocije. Normalna ljudska osećanja, lepe emocije su nam potrebne i mi vam nudimo njihov koncentrat (u bočici od 16ml) od 22. marta do 12. aprila”, poručila je Jung.

Beogradski festival igre ugostiće trupu “Eastman” iz Antverpena, Holandski teatar igre iz Haga, mladu lionsku trupu “Tie Break”, rimsku trupu “Spellbound”, filadelfijsku kompaniju “BalletX”, Grupu gospodina Serana, kompaniju “Batševa” iz Izraela i Drezden Frankfurt kompaniju, a svoje koreografije predstaviće i Pere Faura, Icik Galili, Dunja Jocić, Rašid Uramdan, Ambra Senatore, Mari Šuinar, Eun-Mi An, Dada Masilo.

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Najavljen 16.Beogradski festival igre”


« Festival sireva Balkana za vikend u Domu omladine!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook