Na današnji dan rođen je Laza Kostić

dana Feb12 2019

Na današnji dan, 12. februara 1841. godine, rođen je Laza Kostić – pesnik, dramski pisac, pozorišni kritičar, filozof, esejista. Laza je bio i prvi predsednik Srpskog novinarskog društva, preteče današnjeg UNS-a. 

Laza Kostić je rođen u vojničkoj porodici, je u Kovilju, u Bačkoj, gde je završio osnovnu školu.  Gimnaziju je završiou Novom Sadu, Pančevu i Budimu, a prava i doktorat prava na Peštanskom univerzitetu. Prvo zaposlenje bilo mu je kao gimnazijski nastavnik u Novom Sadu. Radio je i kao advokat, veliki beležnik i predsednik suda. Potom se, sve do smrti, isključivo bavio književnošću, novinarstvom, politikom i javnim nacionalnim poslovima.

Napisao je pred smrt jednu od najlepših pesama srpske književnosti Santa Maria della Salute. Stvaranje pesme je trajalo 14 godina. Njegovo najlepše delo, posvećeno je Lenki Dunđerski – najmlađoj kćerci Lazara Dunđerskog – trgovca i veleposednika, u koju je bio zaljubljen iako je bila dosta mlađa od njega. Pesma je nastala nakon Lenkine smrti 1895 godine.


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: ličnosti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Na današnji dan rođen je Laza Kostić”


« Sajam Putokazi za srednje i visoko obrazovanje u martu u Novom Sadu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook